Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sotheby's veilt Chinese en Japanse Kunst

Datum nieuwsfeit: 21-11-2001
Bron: Sotheby's
Zoek soortgelijke berichten
Sotheby's

Sotheby's veilt Chinese en Japanse Kunst


AMSTERDAM, 12-11-2001 -- Zowel Chinees export porselein, als het voor de Chinese smaak (Chinese taste) vervaardigde porselein zijn goed vertegenwoordigd op de veiling die op woensdag 21 november plaatsvindt bij Sotheby's Amsterdam.

Zowel Chinees export porselein, als het voor de Chinese smaak (Chinese taste) vervaardigde porselein zijn goed vertegenwoordigd op 21 november bij Sotheby's Amsterdam.

Een van de hoogtepunten bij het exportporselein is een unieke set van zes "Pronk" borden in blauwwit gedecoreerd met de beroemde Parasoldames. Het betreft de eerste versie van dit beroemde Pronk-décor, en aangezien de schotels van uitstekende kwaliteit zijn, zal de opbrengst vermoedelijk in de buurt van Nlg 70.000-90.000 liggen. Een set van zes 18de eeuwse zeldzame famille rose wapenborden zijn beschilderd met het wapen van de familie De la Parra (Nlg 30.000-40.000). Uitzonderlijk mooi is een paar "kraak"porseleinen schotels gedecoreerd met figuren (doorsnede 50cm). Een mooie blauwwitte Ming pot uit de Jiajing-periode is gedecoreerd met kraanvogels (Nlg 20.000-30.000). Zoals gewoonlijk biedt de veiling goede kwaliteit Kangxi porselein en famille rose porselein, waaronder verschillende dierfiguren, bestemd voor de export.

Het Chinese taste porselein omvat keizerlijk porselein waarbij een paar mooie koraalrode kommen met witte bamboe-decoraties, voorzien van Qianlong merk en uit de periode, en een paar gele famille rose kommen uit de Jiaqing periode. Deze kommen zijn afkomstig uit een oude particuliere collectie, waaruit ook mooie kunstvoorwerpen in jade en boeddhabeelden worden aangeboden.

Een tweede particuliere collectie in deze veiling omvat onder meer blauwwit porselein uit de Wanli-periode, een groot aantal 18de en 19de eeuwse monochromen (keramiek beschilderd in één kleur), enkele mooie voorwerpen met celadon glazuur alsmede blanc-de-chine voorwerpen (godin met hert, Nlg 6.000-9.000). Ook uit deze collectie is een verguld houten Guanyin sculptuur uit de Songyuan periode (Nlg 40.000-60.000) en verschillende bronzen sculpturen.

De veiling omvat voorts enkele goede archaïsche bronzen, een mooie particuliere collectie jade voorwerpen uit de 18de eeuw, verschillende objecten voor de schrijftafel van geleerden en enkele bekers van rinoceroshoorn (libation cups).

Bij het Japanse porselein bevinden zich vier grote en twee kleine kakiemon borden in blauwwit gedecoreerd met kraanvogels (Nlg 35.000-45.000).

Kijkdagen: 16 t/m 18 november, dagelijks van 10 tot 16 uur, op vrijdag tot 20 uur
Veiling: 21 november om 10.30 en 14.00 uur

Sotheby's Amsterdam
De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam
T: * 31 (0)20 550 2205

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie