Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanpassing sluitingtijden en aanvullende maatregelen Hemkade

Datum nieuwsfeit: 21-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zaanstad
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zaanstad

Aanpassing sluitingtijden en aanvullende maatregelen voor Hemkade

woensdag 21 november 2001

Burgemeester Vreeman van Zaanstad heeft de eigenaar van de Hemkade in Zaandam laten weten dat de sluitingstijden voor zijn uitgaansgelegenheid tot en met december dit jaar worden aangepast. Het betekent dat de Hemkade alleen tussen 20.00 en 2.00 open mag voor bezoekers. Bovendien is besloten aanvullende voorwaarden te verbinden aan de horeca-exploitatievergunning. Zaterdag 24 november aanstaande gaat de nieuwe maatregel in.Het gaat om vier nog te organiseren houseparty´s in de Hemkade. Eind december bekijkt burgemeester Vreeman opnieuw of de nu genomen maatregelen toereikend zijn. Op dit moment beschikt de burgemeester nog niet over alle uitslagen, onderzoeken en adviezen die nodig zijn voor een structurele oplossing.

Daarom besloot burgemeester Vreeman een tijdelijke maatregel te nemen om de kans op herhaling van ernstige gezondheidsproblemen zoveel mogelijk uit te sluiten. Het besluit ligt in het verlengde van de maatregelen die voor afgelopen weekend werden afgekondigd.

De grootschalige houseparty´s hebben al geruime tijd de aandacht van het gemeentebestuur. In eerste instantie ging het hier om openbare orde- en veiligheidsaspecten. In het verleden zijn diverse maatregelen genomen om calamiteiten te voorkomen, zoals extra politie controles bij de ingang. Ook de exploitant trof overigens aanvullende maatregelen, zoals extra interne beveiliging en drugs EHBO. Desalniettemin bleken de maatregelen niet afdoende en waren er in een maand tijd twee dodelijke slachtoffers te betreuren. Burgemeester Vreeman beschouwt de situatie zonder aanvullende maatregelen als onbeheersbaar.

* De aanvullende maatregelen voor de ondernemer zijn gericht op de beheersbaarheid en hebben onder meer betrekking op: de verantwoordelijkheid van de ondernemer voor een adequate organisatie en verloop van de party

* het voor publiek duidelijk kenbaar maken dat het bezit en gebruik van drugs is verboden en leidt tot het ontzeggen van de toegang
* de verantwoordelijk van de ondernemer voor voldoende toezicht en beveiliging, zulks ter beoordeling van de politie
* het maximum aantal toe te laten bezoekers van 2800
* de zorg voor voldoende vervoer

* en de medische zorg en de voorzieningen
Bij de laatstgenoemde maatregel gaat het om de beschikbaarheid van een afkoelingsruimte (chill out faciliteiten), een geoutilleerde medische behandelruimte voor het verlenen van eventuele eerste hulp, tenminste één ambulance die direct stand-by is, de aanwezigheid van minimaal één arts en verpleegkundige en EHBO´ers .
Voor wat het betreft het vervoer is aangegeven dat de ondernemer zelf zorg dient te dragen voor voldoende vervoersmogelijkheid en dat hij er op toe ziet dat de aan- en afvoer van bezoekers op ordentelijke wijze plaatsvindt.

Voor wat betreft discotheek de Waakzaamheid in Koog aan de Zaan heeft burgemeester Vreeman het voornemen om het beleid rond de afterparty´s niet voort te zetten. Concreet betekent dit dat er na 04.00 uur geen bezoekers meer mogen worden toegelaten. De sluitingstijd blijft gehandhaafd op 06.00 uur.
Persbericht nummer 161

Informatie over dit onderwerp:
H. v.d. Velde, communicatieadviseur gemeente Zaanstad, 075- 655 22 11 Of R.M. van Heeswijk, communicatieadviseur gemeente Zaanstad 075- 655 23 37.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie