Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Consumentenbond wil verzelfstandiging NMa

Datum nieuwsfeit: 21-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Consumentenbond

Bond: NMa moet zelfstandig worden

21 november 2001

De Consumentenbond wil dat de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) zo snel mogelijk onafhankelijk wordt. De Bond heeft dit in een brief aan minister Jorritsma duidelijk gemaakt.

De NMa is nu nog een overheidsorgaan, maar al een tijdje wordt gesproken over verzelfstandiging. De laatste tijd komen er echter steeds meer bedenkingen bij die verzelfstandiging. De Consumentenbond heeft in een brief aan minister Jorritsma uiteengezet waarom het belangrijk is dat de NMa onafhankelijk wordt.

Een onafhankelijke toezichthouder vergroot de geloofwaardigheid van het mededingingstoezicht. Immers, de overheid is zelf belanghebbende. Zo zit de overheid zelf in een kartel met Shell en Esso (Gasunie). Bovendien wordt er door de industrie flink 'gelobbyd' bij de overheid. Als de NMa een onderdeel blijft van diezelfde overheid dan is het gevaar van belangenverstrengeling te groot, zo vindt de Bond. De NMa zou niet politiek beïnvloedbaar moeten zijn, en zo zaken opzettelijk niet onderzoeken of juist onder politieke druk wel. Dat gebeurt nu bij de aan het licht gekomen ontoelaatbare afspraken in de bouw.

Een zelfstandige toezichthouder die los staat van de politiek kan feiten die in strijd zijn met de mededingingsregels opsporen en daar bindende uitspraken over doen. Ook kan zo'n onafhankelijke toezichthouder de minister aansporen tot eventuele maatregelen. Zolang de NMa een overheidsorgaan is, kunnen deze taken beïnvloed worden door het politieke belang.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie