Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: mechanisme achter verstoorde vetstofwisseling

Datum nieuwsfeit: 21-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Mechanisme achter verstoorde vetstofwisseling opgehelderd

Een verstoorde vetstofwisseling, zoals die voorkomt bij suikerziekte of vetzucht (obesitas) kan aderverkalking veroorzaken, wat weer kan leiden tot hart- en vaatziekten. Voor een goede vetstofwisseling is de productie van 'very-low-density lipoproteins' (VLDL) door de lever van groot belang. Bij vetzucht en suikerziekte worden er te veel van deze deeltjes geproduceerd. Arjen Mensenkamp onderzocht hoe de productie van VLDL verloopt en ontdekte dat apolipoproteine E (apoE), een eiwit dat op die deeltjes voorkomt, een sleutelrol speelt. "De lever van patiënten met de genoemde aandoeningen produceert meer vetten dan normaal," licht Mensenkamp toe, "De vetten worden uitgescheiden in de vorm van VLDL en de lever neemt ze weer op nadat de meeste vetten in het lichaam zijn afgegeven. Het apoE verzorgt de opname door te binden aan een receptor op de lever. Wanneer dit niet of langzaam gebeurt, worden de VLDL omgezet in LDL-cholesterol, het zogeheten 'slechte' cholesterol. Dit hoopt op in de bloedbaan en draagt bij aan aderverkalking." De promovendus ontdekte dat het apoE niet alleen zorgt voor de verwijdering van de vetten uit de bloedbaan, maar ook nodig is voor de productie van VLDL door de lever. Hij stelde vast dat de lever van muizen zonder het gen voor apoE slechts weinig VLDL produceert. Bij deze dieren vond de synthese van de vetdeeltjes in de lever nog wel plaats, maar het ging mis bij de omzetting daarvan naar VLDL. Daardoor werden er minder en kleinere deeltjes geproduceerd. De inzichten uit Mensenkamps onderzoek kunnen bijdragen aan het voorkomen en behandelen van ziekten waarbij de vetstofwisseling gestoord is. /IMK

Arjen Mensenkamp (Groningen, 1974) studeerde scheikunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de vakgroep Kindergeneeskunde van de RUG, binnen de onderzoeksschool GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration) en in samenwerking met TNO-preventie en gezondheid te Leiden. De Nederlandse Hartstichting financierde het onderzoek. Sinds 1 oktober werkt Mensenkamp als postdoc aan het Imperial College in Londen.

Datum en tijd

woensdag 21 november 2001, 16.00 uur

Promovendus

A.R. Mensenkamp, tel. (00 44)20 83 83 83 08 (werk)

Proefschrift

The role of apolipoprotein E in the assembly and secretion of very low density lipoproteins

Promotores

prof.dr. F. Kuipers en prof.dr. L.M. Havekes

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie