Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing Studium Generale Delft 'Nanobuisjes en DNA-chips'

Datum nieuwsfeit: 21-11-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Nanobuisjes en DNA-chips
en andere nanotechnologie voor de 21ste eeuw

Challenging the 21st century
Woensdag 21 november, 16.30 uur
Zaal C, Aula, Mekelweg 5, Delft
Toegang gratis

Zichzelf reproducerende robots met de afmeting van een cel. Ultracompacte computers met elektronische componenten ter grootte van een molecuul. De productie van kunstmatige atomen. DNA-moleculen als bouwstenen voor elektrische circuits. Nanobuisjes die bacterieën opsporen en doden door de celwand door te prikken. Toepassingen van nanotechnologie -een wat diffuse term voor het wetenschappelijk goed gedefinieerde gebied van technieken op de schaal van individuele atomen en moleculen- lijken nog het meest op overmatige fantasieën van futurologen.
Al in 1959 zei Richard Feynman in een klassieke rede: "The principles of physics, as far as I can see, do not speak against the possibility of maneuvering things atom by atom." Dat werd voor het eerst mogelijk sinds de introductie van de Scanning Tunneling Microscope (STM) in 1981. Met deze microscoop met een naald met een scherpe punt kunnen op atomaire schaal enkele moleculen en atomen worden bestudeerd en gemanipuleerd. In de laatste jaren zijn er eerste stappen gezet op een aantal heel verschillende gebieden zoals zelf-assemblage, moleculaire computers, DNA detectie, kleurencoatings, slimme pillen voor medisch gebruik, etc, die allen ondergebracht kunnen worden onder de paraplu van de nanotechnologie. Bij de groep Moleculaire Biofysica in Delft wordt gewerkt aan koolstof nanobuisjes, buisvormige moleculen met heel bijzondere eigenschappen. Er zijn met enkele van deze moleculen elektronische schakelingen gemaakt, en hiermee bouwstenen aangedragen voor mogelijke moleculaire elektronica. Een schets van de nog jonge geschiedenis en de state of the art van deze revolutionaire technologie, gevolgd door een overzicht van wat we deze eeuw van nanotechnologie kunnen verwachten.

Prof.dr. Cees Dekker is onderzoeksleider van de sectie Moleculaire Biofysica van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. De afgelopen vijf jaar publiceerde hij tien keer in Nature en een maal in Science.

Informatie:
STUDIUM GENERALE TU DELFT
Mekelweg 10
2628 CD Delft
Telefoon: 015 - 278 3988
Fax: 015 - 278 8830
Email: (studiumgenerale@tudelft.nl)
WWW.sg.tudelft.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie