Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Groningen

Datum nieuwsfeit: 21-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Groningen, plaats: Grootegast 21-11-2001 Vernielingen Grootegast opgelost
Woensdag 21 november 2001

Twintig verdachten aangehouden

Met de aanhouding van een 20-tal jongeren uit de gemeente Grootegast heeft de politie een aantal vernielingen in Grootegast opgelost. De verdachten hebben bekend voor enkele tienduizenden guldens schade te hebben aangericht aan het postkantoor, een brievenbus en op en rond de tennisbaan. Ze zijn allen na verhoor heengezonden. Het politieonderzoek is inmiddels afgerond.

De verdachten, in de leeftijd van 15 tot 18 jaar, hebben tegenover de politie toegegeven zich in de periode augustus tot oktober van dit jaar in wisselende samenstelling schuldig te hebben gemaakt aan een aantal gevallen van openlijke geweldpleging. Tijdens de verhoren gaven de verdachten aan op afzonderlijke dagen ruim tien thermopane ruiten van het postkantoor aan de Hoofdstraat in Grootegast te hebben ingegooid. De ruiten werden ingeslagen met stukken beton, stenen en een van een paal afgerukte afvalbak. Ook vernielden ze een PTT brievenbus voor het postkantoor. De, slechts twee, poststukken die op dat moment in de brievenbus zaten konden worden veiliggesteld.

Aan De Noord in Grootegast richtten de verdachten aanzienlijke schade aan op en rond de tennisbaan. Op het dak van een gebouw van de tennisclub werd het dakleer losgetrokken en werden ontluchtingskokers kapotgemaakt. Ook werd schade toegebracht aan lichtmasten op het tennisterrein. Daarnaast vernielden de verdachten terrasmeubilair. Delen daarvan werden op de tennisbanen kapot getrapt waardoor ook aan de ondergrond van de banen schade ontstond. Tevens veroorzaakte de groep ook regelmatig hinderlijke lawaaioverlast met (auto)radios en bromfietsen. De gezamenlijke schade, veroorzaakt door de vernielingen, loopt in de tienduizenden guldens. De schade wordt in alle gevallen door de benadeelde partijen op de verdachten verhaald.

De politie heeft tijdens het onderzoek naar de vernielingen veel tijd moeten besteden aan het achterhalen van informatie over de gepleegde strafbare feiten. Alhoewel veel inwoners van de vernielingen afwisten bleek dat velen informatie over mogelijke daders van horen zeggen hadden. Daarnaast bleken getuigen niet in alle gevallen bereid om een verklaring af te leggen uit angst voor represaille. Tijdens het onderzoek is niet gebleken dat daartoe reden is. Toch konden de vernielingen grotendeels worden opgelost door uit de bevolking van Grootegast verkregen informatie. Ook werd gebruik gemaakt van verklaringen uit de groep jongeren die later werd aangehouden. De verdachten hebben tijdens de verhoren geen duidelijk motief aangegeven voor hun daden. In veel gevallen speelden verveling en overmatig gebruik van alcoholhoudende drank een grote rol. Alle verdachten zijn na verhoor op het politiebureau heengezonden. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt voor openlijke geweldpleging. Het politieonderzoek is vorige week afgerond.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (30 ct/min).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie