Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Venlo: Gijzelingsoefening goed verlopen

Datum nieuwsfeit: 21-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Limburg-Noord
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Venlo 21-11-2001
Internationale gijzelingsoefening 20 november

Internationale gijzelingsoefening goed verlopen

LIMBURG-NOORD In samenwerking met de politieregio Limburg-Zuid, de Federale Politie in België, het Polizeipräsidium in Düsseldorf (D) en het Korps Landelijke Politie Diensten, heeft de politieregio Limburg-Noord een internationale gijzelingsoefening gehouden. Aan de actie namen dinsdag 20 november totaal circa 300 medewerkers van de Nederlandse, Duitse en Belgische politie deel en deze duurde circa 24 uur. De oefening wordt de komende maanden uitvoerig geëvalueerd onder leiding van de Nederlandse Politie Academie en dat moet begin 2002 leiden tot een onafhankelijk evaluatierapport. Na afloop waren de deelnemende organisaties tevreden over het algemene verloop van de oefening.

Een van de belangrijkste redenen van het houden van deze oefening is de evaluatie van het Crisis Onderzoek Team (COT) van de gijzeling in Helden in maart 2000. In dat rapport wordt de Nederlandse politie geadviseerd trainingen, oefeningen en simulaties te houden op dit terrein. Ook een landelijke werkgroep grensoverschrijdende gijzelingen geeft een dergelijk advies. Omdat een mobiele gijzeling in Limburg al vrij snel grensoverschrijdend zal zijn, werd gekozen voor dit grensgebied. De organisatie van de internationale oefening was in handen van een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de binnen- en buitenlandse politie-organisaties.

Script

Voor de invulling van de rollen werden acteurs ingehuurd en politiemensen uit binnen- en buitenland ingezet. Er werd voortdurend alles in het werk gesteld om het realiteitsgehalte van de oefening zo hoog mogelijk te laten zijn. Het script van de oefening welke in de nacht van maandag op dinsdag in België begon - zag er in grote lijnen als volgt uit:

Twee criminelen hebben zich tijdelijk gehuisvest op een vakantiepark in Noord-Limburg en plegen van daaruit overvallen op juweliers. Een overval op een juwelier in het Belgische Leuven mislukt waarna het juweliersechtpaar wordt gegijzeld. Een ooggetuige waarschuwt de politie en deze wordt door de overvallers beschoten. De Belgische politie zet diverse specialistische eenheden in. De vrouw van de juwelier wordt in een been geschoten door de daders en later overgedragen aan de politie in ruil voor een vrije aftocht. De mobiele gijzeling verplaatst zich vervolgens in de ochtend naar Zuid-Limburg. Daar wordt in een parkeergarage in Heerlen van auto gewisseld en een nieuw slachtoffer gegijzeld. Ook door de politieregio Limburg-Zuid worden diverse specialistische eenheden ingezet, een beleids- en een operationeel team geformeerd. De weg wordt vervolgd naar Midden-Limburg om in Roermond de Duitse grens te passeren. Ook in Duitsland worden door het polizeipräsidium Düsseldorf en het Landeskriminalamt Nordrhein-Westfalen diverse eenheden ingezet. De gijzeling voert via Mönchen-Gladbach en de BAB 44 naar Venlo en van daaruit richting Nijmegen. In Arcen gaan de gijzelnemers weer de Duitse grens over en komen korte tijd later bij de Welsche Hut Nederland weer in.

Inzet eenheden

Dan wordt er naar een vakantiepark in Arcen gereden waar de gijzeling een statische situatie kreeg en er nog twee slachtoffers worden gegijzeld. De gijzeling werd rond middernacht beeïndigd door een inzet van een arrestatieteam op het moment dat de daders en de slachtoffers wegreden.

De coördinatie van de gijzeling werd in de loop van de dag overgedragen aan het beleids- en operationeel team van de politieregio Limburg-Noord. In de beleidsteams van Limburg-Zuid en Limburg-Noord zaten verantwoordelijken van justitie, bestuur en politie. Ook de politieregio Limburg-Noord zet eveneens diverse specialistische eenheden in. Voor afzetting en ontruiming wordt het peleton Mobiele Eenheid ingezet. Verder namen er tijdens deze oefening deel: arrestatieteams, politie-onderhandelaars, politievoorlichters, meldkamer, Dienst Luchtvaart KLPD, et cetera.

Gasten

Het verloop van de oefening werd een groot gedeelte van de dag met belangstelling gevolgd door vertegenwoordigers van de Ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie, Buitenlandse Zaken, Provincie, Procureurs-Generaal en de Raad van Hoofdcommissarissen in Nederland. Vanuit België namen hieraan deel: vertegenwoordigers van Ministerie van Justitie en de Gerechtelijke Politie. Ook vanuit Duitsland was er een afvaardiging bestaande uit verantwoordelijken van het Innenministerium Nordrhein-Westfalen, Bezirksregierung Düsseldorf, Polizeipräsidium Düsseldorf en het Landeskriminalamt. Zij kregen een uiteenzetting van de oefening en het evaluatieproject en namen een kijkje bij de commandocentra en beleidscentra in Maastricht, Venlo, Düsseldorf en tenslotte op het vakantiepark in Arcen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie