Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Idfa 2001 van start

Datum nieuwsfeit: 22-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: International Documentary Filmfestival Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
International Documentary Filmfestival Amsterdam

Press releases

IDFA 2001: 22 NOVEMBER TOT EN MET 2 DECEMBER

22 November start het veertiende IDFA in het Pathé City Theater met de documentaire STARTUP.COM van Chris Hegedus en Jehane Noujaim (VS, 2001). Tijdens het festival zijn ruim 200 documentaires te zien, ondergebracht in een aantal vaste en een aantal speciale programma's. De traditionele Film- en Video-competitie zijn dit jaar ingeruild voor een competitie met lange en een competitie met korte documentaires. Op vrijdag 30 november vindt in Tonight Hotel Arena de prijsuitreiking plaats. Hierna worden tijdens een extra weekend op 1 en 2 december alle festivalhits en
-winnaars nog een keer vertoond. Van 28 t/m 30 november doet IDFA Lux in Nijmegen aan.

Vaste programma's
Dit jaar presenteert IDFA voor het eerst een competitie voor lange documentaires(langer dan 60 minuten): de Joris Ivens Competitie en een competitie voor korte documentaires (t/m 60 minuten): de Zilveren Wolf Competitie. Deze twee programma's bevatten ieder twintig (inter)nationale premières.
Reflecting Images is een panorama van internationale documentaires die thematisch of wat vorm betreft spraakmakend zijn. Ze reflecteren op andere films of tonen nieuwe ontwikkelingen binnen het genre aan. Het debuutprogramma First Appearance is een competitie voor jonge makers met nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen. De Nederlandse documentaire wordt vertegenwoordigd in Highlights of the Lowlands. Bijna alle documentaires hierin opgenomen zijn premières. Vertoond worden onder andere de nieuwe film van Heddy Honigmann & John Appel: GOEDE MAN, LIEVE ZOON en HET VERDRIET VAN SURINAME van René Roelofs.
In Workshop Results worden producties vertoond die tot stand zijn gekomen dankzij de IDFA-Scenarioworkshop. De winnaar van deze scenarioworkshop ontvangt de
Stimuleringsfondsprijs documentaire -de grootste filmprijs ter wereld van f275.000 -. De prijs wordt beschikbaar gesteld door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.
Doel van Kids & Docs is enerzijds om de productie van de (inter)nationale creatieve jeugddocumentaire te stimuleren, anderzijds wil IDFA met Kids & Docs jongeren tot twaalf jaar enthousiasmeren voor de creatieve documentaire. Het programma komt tot stand in samenwerking met Cinekid. Tevens wordt op 25 november de winnaar bekend gemaakt van de Kids & Docs Prijsvraag waarin kinderen is gevraagd een idee voor een documentaire in te leveren. Het Jan Vrijman Fonds stelt zich ten doel het documentaire klimaat in ontwikkelingslanden en landen in transitie te stimuleren. Hiertoe verstrekt het fonds financiële bijdragen aan documentaire projecten. Dit jaar zijn maar liefst zestien documentaires van zeer hoge kwaliteit in het programma opgenomen, waaronder in de Joris Ivens Competitie CIUDAD DE MARÍA/MARY'S CITY (E. Bellande, Argentinië, 2001).

Drie competitieprogramma's
In de Joris Ivens Competitie zijn twintig lange films opgenomen uit zestien landen. Eén daarvan is afkomstig uit Nederland: OUT OF EDEN(Saskia Vredeveld, 2001). De winnaar van deze competitie ontvangt de VPRO Joris Ivens Award bestaande uit een sculptuur en 12.500 euro. De jury bestaat uit vooralsnog uit: Gert de Graaff (Nederland), Peter Brosens (België), Peter Wintonick (V.S.) en Jane Balfour (Engeland). In de Zilveren Wolf Competitie strijden twintig korte documentaires uit evenzoveel landen om de Zilveren Wolf. Eén daarvan is een Nederlandse productie: NISHA van Duco Tellegen. De winnaar ontvangt 10.000 euro en een stempel, beschikbaar gesteld door de NPS. De jury bestaat vooralsnog uit: Juan Fransisco Urrusti, (Mexico) Noshka van der Lely (Nederland) en John Hughes(Australië).
In First Appearance dingen vijftien debuutfilms mee naar de Fipresci Persprijs. De Nederlandse inzendingen THE YEAR ZERO (Wiek Lenssen, 2001) en OBERMANS AKTIE (Pieterjan Wouda, 2001) dingen mee naar deze prijs. De Fipresci jury bestaat uit vijf filmcritici, waaronder Peter van Bueren (Nederland) en Gustavo Noriega (Argentinië), Ingrid Dokka (Noorwegen), Ludmila Hristozova-Diakova (Bulgarije). De beste debutant ontvangt 2.500 euro.

Retrospectief van de gebroeders Maysles IDFA presenteert een uitgebreid retrospectief van de gebroeders Albert en David Maysles, pioniers van de direct cinema. Vanaf de jaren zestig maakte dit duo portretten van beroemdheden als the Beatles en Marlon Brando. Aanleiding voor dit retrospectief is de nieuwe digitale kopie van GIMME SHELTER (1970), een film over een berucht Rolling Stones concert uit 1969 waar de Hell's Angels gevraagd werd de bewaking te verzorgen en waarbij in alle chaos een fan voor het podium werd doodgestoken. Verder zijn er klassiekers te zien als SALESMAN (1969) en GREY GARDENS (1976).

Made in China
In Made in China zijn elf recente, onafhankelijk geproduceerde documentaires uit de Volksrepubliek China, Taiwan en Hong Kong opgenomen. De films tonen een ongecensureerd beeld van dit deel van de wereld en geven een indruk van de state of documentary aldaar. Vertoond worden onder andere: HA HA SHANGHAI (C. Choy V.S./ Hong Kong, 2001), ZHI FEI JI/ PAPER AIRPLANE (Z. Liang, Yi Jun Fan, China 2001) en WEST ISLAND (Chu Hsien-jer, Taiwan, 2000). In totaal zijn zes documentaires afkomstig uit China, drie uit Taiwan en twee uit Hong Kong.

Top-10 Kim Longinotto
Kim Longinotto presenteert niet alleen een film in de Joris Ivens Competitie (RUNAWAY) maar is ook uitgenodigd haar Top-10 van favoriete documentaires samen te stellen. Longinotto is een goed bekende van IDFA. Eerder werden haar films SHINJUKU BOYS (1995), DIVORCE IRANIAN STYLE (1998) en GAEA GIRLS (2000) goed ontvangen tijdens het festival. Longinotto heeft met deze films bewezen door te kunnen dringen in instituties in de niet-westerse wereld en zo een beeld te schetsen van aparte (sub) culturen. De Top-10 bestaat, in tegenstelling tot voorgaande jaren, uit veelal recente documentaires als SOUTHERN COMFORT (VS, 2000), WHEN WE WERE KINGS (VS, 1996) en IN HET HUIS VAN MIJN VADER (Nederland, 1997). Verder vertoont IDFA werk van Longinotto zelf.

Speciale programma's

IDFA exposeert
IDFA presenteert in samenwerking met Stichting ARTS & EX's: Lichaam en Stad, een foto- en filminstallatie van de dit jaar overleden Johan van der Keuken in samenwerking met Jeroen de Vries. De onderdelen "Bolivia", "Naakten" en "India" zijn op deze tentoonstelling te zien. Lichaam en Stad vindt van 23 november tot 2 december plaats in Arti et Amicitiae en is vrij toegankelijk. Ook wordt bij Arti et Amicitiae tijdens IDFA een fototentoonstelling geëxposeerd van Marjoleine Boonstra met stills uit haar film BELA BELA -WHAT KEEPS MANKIND ALIVE (Nederland, 2001). Deze film is opgenomen in Highlights of the Lowlands.

Biograph & Mutoscope
De circa driehonderd filmpjes van de American Biograph & Mutoscope Company behoren tot het oudste materiaal uit het archief van het Filmmuseum. Dankzij het grote formaat van de oorspronkelijke negatieven zien de gerestaureerde films er nog prachtig uit. Het Filmmuseum maakte elf compilaties, met Engelse tussentitels en nieuwe muziek. IDFA is het eerste publieksfestival waar deze zeer vroege films vertoond worden.

IDFA goes Wild
Op 26 en 27 november presenteert Paradiso twee avondvullende programma's met opzienbarende natuurdocumentaires. In een tropische atmosfeer wordt in de grote zaal van Paradiso een doorlopend wild-life programma vertoond.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie