Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe NIZW-publicaties over omgaan met zinvragen

Datum nieuwsfeit: 22-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Ouderen, zinvragen en de rol van vrijwilligers

Nieuwe NIZW-publicaties over omgaan met zinvragen

22 november 2001

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW zijn twee publicaties verschenen over vrijwilligers en zinvragen bij ouderen. Een dag die de moeite waard is geeft vrijwilligers ondersteuning bij het omgaan met zinvragen en zinverlies van ouderen. Omgaan met zinvragen is het cursusboek dat nauw aansluit op Een dag die de moeite waard is. Dit cursusboek is geschreven voor begeleiders van vrijwilligers in de zorg- en hulpverlening aan ouderen.

'Eén van de bewoners waar ik regelmatig contact mee heb, is een mevrouw van 96 jaar. Zij heeft álles om haar heen verloren. Haar man, kinderen, vrienden... Daarnaast is ze min of meer dement en lichamelijk helemaal op. Zij ziet het leven niet meer zitten. Ze vraagt me wel eens waarom dit heeft moeten gebeuren, waarom alles haar is afgepakt en waarom zij nog moet leven. Ik kan op zo'n moment alleen maar luisteren naar wat zij vertelt. Ik voel met haar mee. Meer kan ik niet: ik heb geen pasklare antwoorden op de vraag wat de zin van dit lijden is.'

Een dag die de moeite waard is
Vrijwilligers in de zorg- en hulpverlening aan ouderen komen vaak mensen tegen die zichzelf vragen stellen over de zin van hun leven. Vooral na ingrijpende gebeurtenissen als het verlies van de levenspartner of het verslechteren van de gezondheid kunnen mensen stilstaan bij zinvragen: waar draait het om in het leven, wat maakt mijn leven de moeite waard? Het is voor de vrijwilliger niet makkelijk om op dit soort vragen en situaties te reageren. In Een dag die de moeite waard is worden aan de hand van citaten en praktijkvoorbeelden de mogelijkheden en grenzen van vrijwilligers uitgewerkt om iemand te steunen bij zinvragen en zinverlies.

Cursusboek Omgaan met zinvragen
Het cursusboek Omgaan met zinvragen bij Een dag die de moeite waard is is geschreven voor begeleiders en coördinatoren van vrijwilligers. De cursus is onderverdeeld in vier bijeenkomsten voor vrijwilligers die hulp en zorg bieden aan oudere mensen. De vier thema's die in de bijeenkomsten aan bod komen zijn: levensvragen, zinervaring en zinverlies, omgaan met zinvragen, speciaal 'luisteren' en grenzen.

Bestellen
Een dag die de moeite waard is. Ouderen, zinvragen en de rol van vrijwilligers (87 blz.), is geschreven door Wendy van Lier en kost f 24,50 (¤ 11,75 per 1 januari 2002). ISBN 90-5050-931-2 en E 32667.
Omgaan met zinvragen. Cursusboek bij Een dag die de moeite waard is (55 blz.) is geschreven door Stephanie Vermeulen en kost f 27,50 (¤ 13,- per januari 2002). ISBN 90-5050-932-0 en E 326671. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail (bestel@nizw.nl).

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: (bestel@nizw.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie