Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Raillijn 15: snelle verbinding Rijswijk met centrum Den Haag

Datum nieuwsfeit: 22-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rijswijk

Raillijn 15: snelle verbinding met centrum Den Haag

Nog een paar weken en dan is het zover: raillijn 15 rijdt van het NS-station Den Haag Centraal naar Nootdorp. In de vroege ochtend van 2 januari wordt de eerste rit met passagiers gemaakt. Tien dagen later, op zaterdag 12 januari, wordt de raillijn op feestelijke wijze officieel geopend.

Raillijn 15 wordt in opdracht van het stadsgewest Haaglanden aangelegd. Met de komst van de raillijn worden Buitenplaats Ypenburg, het bedrijventerrein Hoornwijck, het nieuwe centrum van Nootdorp en het centrum van Den Haag beter bereikbaar met openbaar vervoer. Wanneer Buitenplaats Ypenburg en het bedrijventerrein Hoornwijck zijn voltooid, zullen de bewoners en werknemers met het openbaar vervoer naar hun werk willen reizen. Het aanbod van passagiers is dan te groot voor de buslijnen die er nu rijden. Een tram is daarom een betere oplossing dan een bus. Bovendien rijdt de tram voor het grootste deel over een vrije baan en heeft daardoor minder last van het verkeer.

Raillijn 15 rijdt vanaf Den Haag Centraal door het centrum van Den Haag naar het station Hollands Spoor. Vervolgens rijdt de tram via de tramtunnel, Oudemansstraat, Jan van der Heijdenstraat, Haagweg, Hoornbrug, Laan van Hoornwijck, Ypenburg centrum, Nootdorpse Landingslaan en de Laan van Nootdorp naar het eindpunt. Dat ligt op de plek van de voormalige draf- en renbaan. Naast de keerlus van de raillijn wordt een winkelcentrum gebouwd.

In Buitenplaats Ypenburg en Nootdorp worden dichte hagen langs de trambaan geplant, zodat mensen niet zomaar op de rails kunnen lopen. Bij kruisingen met wegen en fietspaden komen behalve verkeerslichten op sommige plaatsen ook overwegbomen.
Bij de haltes komen fietsenstallingen.
HTM maakt in december de dienstregeling voor raillijn 15 bekend. Het staat al wel vast dat de tram iedere tien minuten gaat rijden. Wie meer wil weten over de zones en het gebruik van een strippenkaart, kan bellen met de HTM Consumentenlijn, telefoon 070 - 384 86 66. Meer informatie over de aanleg van raillijn 15 is verkrijgbaar bij het bureau Communicatie van het stadsgewest Haaglanden, telefoon 070 - 3129 111.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie