Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA stemt voor ratificatie Verdrag van Nice

Datum nieuwsfeit: 22-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA stemt voor ratificatie Verdrag van Nice, ondanks vele tekortkomingen

22 november 2001

De Tweede Kamerfractie heeft ingestemd met de ratificatie van het Verdrag van Nice, maar niet van harte. Want zo merkte woordvoerder Maxime Verhagen tijdens het plenair debat over de Goedkeuringswet Verdrag van Nice, op woensdag 20 november jl., op: "De CDA-fractie heeft de indruk dat met dit Verdrag zozeer niet de Unie daadwerkelijk gereed is voor uitbreiding, in de zin van slagvaardiger, democratischer en transparanter, maar dat er een soort minimumformule gevonden is waarbij het voor de andere lidstaten aanvaardbaar is om voort te gaan met de uitbreiding. Uiteindelijk is dat het doorslaggevende aspect geweest bij de totstandkoming van het Verdrag van Nice."

Verhagen merkte verder op, dat wanneer het Verdrag van Nice niet zou worden goedgekeurd, de Unie verder zou moeten met het Verdrag van Amsterdam "en dat betekent een Unie waarbij de formele obstakels voor uitbreiding nog steeds zouden gelden en de Unie nog minder slagvaardig zou kunnen opereren. In dat geval zou je de vergelijking kunnen stellen met een half leeg glas of een half vol glas, ook al is Nice op zijn hoogst beschouwd een kwart glas vol en dus driekwart leeg. Wij kiezen dan toch maar voor dit kwart-volle glas en daarmee voor de goedkeuring van het Verdrag."

Het CDA vindt het een kwalijke ontwikkeling dat door meerderheidsbesluitvorming zonder codecisie niet alleen het Europees Parlement, maar nu ook de nationale parlementen buiten spel staan. Het Europees Parlement, omdat het geen codecisie heeft, en de nationale parlementen, omdat die hun mogelijkheden van beïnvloeding verliezen, omdat een lidstaat in een systeem van meerderheidsbesluitvorming kan worden overstemd.

De hele bijdrage van Maxime Verhagen aan het debat kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie