Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van de ondernemingen beschikt 71% over ondernemingsraad

Datum nieuwsfeit: 22-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

22 november 2001 Nr. 01/193

71 procent ondernemingen beschikt over een ondernemingsraad

Zo'n 71 procent van alle Nederlandse ondernemingen beschikt momenteel, conform de vereisten van de wet, over een ondernemingsraad. Van de ondernemingen die geen OR hebben voert bijna de helft als argument aan dat het personeel 'geen behoefte aan een OR heeft'. Grotere bedrijven hebben vaker een ondernemingsraad dan kleinere: 58 procent van de ondernemingen met 50 tot 100 werknemers heeft een OR, in de ondernemingen met 100 tot 200 werknemers is dit 81 procent en bij ondernemingen met meer dan 200 werknemers is het 94 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek door Research voor Beleid naar de naleving van de Wet op de ondernemingsraden. De resultaten van het onderzoek zullen ook worden betrokken bij de aanstaande evaluatie van de wet. Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het onderzoek richt zich met name op de mate waarin de WOR wordt nageleefd (in kleine, middelgrote en grote bedrijven). Verder is gekeken naar structuur en functioneren van de medezeggenschap. Vestigingen met 50 werknemers of meer moeten volgens de wet een ondernemingsraad hebben. Voor kleinere bedrijven geldt die verplichting niet. Wel kan op vrijwillige basis voor een OR gekozen worden of kan een personeelsvertegenwoordiging (PVT) worden ingesteld. Een kwart van de bedrijven met 35 tot 50 werknemers heeft een OR, eenvijfde een PVT. In de bedrijven met 10 tot 35 werknemers is de medezeggenschap vooral in de vorm van personeelsvergaderingen geregeld.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de relatie tussen OR en bestuurder in 80% van de gevallen goed wordt genoemd. Omgekeerd vindt 62% van de bestuurders dat de OR goed functioneert. Wel blijken veel ondernemingsraden problemen te hebben met het vinden van kandidaten: 18 procent van de bestuurders geeft aan dat voor de samenstelling van de huidige OR het niet nodig was om verkiezingen te houden omdat er niet meer kandidaten dan zetels waren. In eenderde van de ondernemingen blijkt 1 of meer zetels in de OR vacant.


---

Het onderzoek is verschenen in de Elsevierreeks, ISBN-nummer 90 5749 827 8 en kost f. 31,-.

De volledige tekst van de brief staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.minszw.nl (klikken op "Officiële publicaties" in de linker knoppenbalk).

Samenvatting

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie