Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

F-16's oefenen vanaf vliegbasis Soesterberg

Datum nieuwsfeit: 22-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Soest
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Soest

F-16's oefenen vanaf vliegbasis Soesterberg

12 F-16's en circa 500 personeelsleden van de vliegbasis Twenthe oefenen in de periode van 22 november tot en met 29 november 2001 hun "Reaction Force"-taak vanaf de vliegbasis Soesterberg.

De F-16's arriveren op donderdag 22 november op Soesterberg. Op vrijdag zullen er overdag trainingsvluchten plaatsvinden. De daadwerkelijke Reaction Force-oefening begint maandag 26 november na het middaguur en duurt tot 17.00 uur op de woensdag. Tijdens de oefening zal op maandag en dinsdag van 08.00 uur tot 23.00 uur worden gevlogen. De F-16's keren op 29 november terug naar de vliegbasis Twenthe.

De oefening is de eerste van twee gelijke oefeningen die gelden als voorbereiding op een grote NAVO-evaluatie. De tweede oefening wordt volgend najaar in het buitenland gehouden. Na het afronden van de beide oefeningen zullen vertegenwoordigers van NAVO-lidstaten de vliegbasis Twenthe controleren op haar inzetbaarheid.

Tijdens de oefening worden onder meer de crisisbeheersingstaken (o.a. luchtverdediging, grondverdediging en fotoverkenningsvluchten) beoefend. Een aantal van deze taken werden tijdens operatie Allied Force (de Kosovo-oorlog) uitgevoerd.

De F-16 is een multi-role vliegtuig dat zowel overdag als ook 's nachts zijn taken moet kunnen uitvoeren. Na de ingrijpende modernisering van de F-16 zijn de mogelijkheden om bij duisternis te opereren, aanmerkelijk verbeterd. De operaties boven Kosovo hebben het belang van deze modernisering duidelijk aangetoond. In het oefenprogramma voor de vliegers is het aantal uren "vliegen bij duisternis" toegenomen. De F-16 vlieger oefent met de helderheidsversterker (night vision goggles) en om deze kijker goed te kunnen gebruiken moet de zon al anderhalf uur voor vertrek zijn ondergegaan.

Het oefenen van F-16's op de vliegbasis Soesterberg zal voor de omwonenden van de vliegbasis, met name tijdens het avondvliegen, niet onopgemerkt voorbijgaan. Omwonenden kunnen hun eventuele vragen over het oefenen van de F-16's neerleggen bij staf voorlichting vliegbasis Soesterberg. Staf voorlichting is tijdens de oefening van 08.00 uur tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 0346-336101 of 0346-336102 of 0346-336104. Tijdens het avondvliegen is staf voorlichting bereikbaar tot 23.15 uur.

Radio Soest gaat op bezoek bij "De politiek"
Laatst bijgewerkt: 21.11.01

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie