Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bewaarders Bijlmerbajes door rechter in gelijk gesteld

Datum nieuwsfeit: 23-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: ABVAKABO FNV
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

Bewaarders Bijlmerbajes door rechter in gelijk gesteld (23/11)

De bewaarders uit de Bijlmerbajes (Penitentiaire Inrichting Over Amstel) zijn door de president van de rechtbank in hun gewetensbezwaren erkend. ABVAKABO FNV trad op namens de bewaarders die weigerden asielzoekers in het grenshospitium te begeleiden, daar zij hiervoor niet de juiste opleiding hebben genoten. Het bewaken van criminelen is heel ander werk dan het begeleiden van uitgeprocedeerde asielzoekers, aldus Willem de Klein, bestuurder ABVAKABO FNV.

De werknemers zijn werkzaam als bewaarder (penitentiair inrichtingswerker), en bewaken normaal gesproken mannelijke gedetineerden. Nu werd van hen verlangd dat zij onder meer vrouwelijke en minderjarige uitgeprocedeerde asielzoekers bewaken en begeleiden. De bewaarders hebben er niet voor gekozen om mee te werken aan het asielbeleid, en zijn van mening dat mensen die geen strafbare feiten hebben gepleegd (en dus geen criminelen zijn) niet achter slot en grendel thuis horen. Met de problematiek van asielzoekers zijn zij niet bekend en de begeleiding van deze mensen vergt kwaliteiten en vaardigheden van de bewaarders waarmee zij niet zijn uitgerust.

De sectordirecteur gevangeniswezen was van mening dat geen sprake was van gewetensbezwaren, en dat de werkzaamheden op grond van de CAO kunnen worden opgedragen.
ABVAKABO FNV was het hiermee niet eens, en wordt in dat oordeel nu gesteund door de president van de rechtbank te Amsterdam. De president van de rechtbank had geen reden te twijfelen aan het serieuze karakter van de ingebrachte bezwaren, en vernietigt de oorspronkelijke besluiten wegens het ontbreken van een deugdelijke motivering.

ABVAKABO FNV is blij met de uitspraak. In de eerste plaats wordt hiermee recht gedaan aan de gewetensbezwaren van de bewaarders. Ten tweede is van belang dat de justitiële inrichtingen zelf met grote personeelstekorten kampen, en het zeer onverstandig zou zijn de bewaarders van DJI in te zetten voor andere doeleinden.
---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie