Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ondertekening Intentieverklaring Groenzone Berkel-Pijnacker

Datum nieuwsfeit: 23-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

22-11-2001

Belangrijke stap richting meer natuur in de Randstad Grondverwerving wordt makkelijker

Met de ondertekening van de Intentieverklaring Groenzone Berkel-Pijnacker is vanmiddag een belangrijke stap voorwaarts gezet op weg naar realisatie van de Groenzone. De Intentieverklaring voor dit onderdeel van de Groenblauwe Slinger biedt betere mogelijkheden om gronden aan te kopen. De provincie Zuid-Holland, het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, de gemeente Berkel en Rodenrijs en de gemeente Pijnacker hebben afgesproken de besluiten voor de planologie en de grondverwerving beter op elkaar af te stemmen.

De Groenzone is een belangrijk gebied met de nodige open ruimte binnen een druk deel van de Randstad. De komende jaren wordt er in en om de Groenzone flink gebouwd: woningen, bedrijventerreinen en infrastructuur. Zonder Groenzone raakt de verhouding tussen stad en platteland in onbalans.
Planologische verankering is een belangrijke voorwaarde om te komen tot een meer daadkrachtige grondverwerving, die benodigd is om de groene plannen te realiseren.

In de Intentieverklaring spreken de provincie Zuid-Holland, de gemeente Berkel en Rodenrijs en de gemeente Pijnacker af te zorgen voor snelle inpassing van de Groenzone in diverse streek- en bestemmingsplannen. Omdat daarmee is verzekerd dat de gronden op termijn kunnen worden ingericht voor op natuur en recreatie gerichte functies, is het Ministerie van LNV bereid om de inzet van instrumenten voor de grondverwerving toe te passen alsof de planologische verankering al een feit is. Hierdoor wordt het voor eigenaren beter haalbaar te verplaatsen naar gebieden buiten de Groenzone.

Binnen het gebied van de Groenzone wordt al sinds enige jaren onderhandeld over grondverwerving. Tot nu toe is circa 15% van de 380 hectare verworven. Met de impuls en de duidelijkheid die daarmee aan grondeigenaren kan worden geboden wordt beoogd om de ontwikkeling van de Groenzone zoveel mogelijk gelijk op te laten lopen met de ontwikkeling van de aangrenzende woningbouwlocaties Naar verwachting wordt met de Intentieverklaring bereikt dat het grondverwervingsproces met 2 a 3 jaar versnelt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie