Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Legionella bestrijding in Nederland duur en inefficiënt

Datum nieuwsfeit: 23-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

GGD ZUID-KENNEMERLAND

Legionella bestrijding in Nederland duur en inefficiënt

vrijdag 23 november 2001 - 'Legionella bestrijding in Nederland is duur en inefficiënt'. Dit is een van de belangrijkste conclusies van het eerste nationale Legionella Symposium 'Legionella na Bovenkarspel', dat vandaag plaatsvindt in Haarlem. Initiatiefnemers zijn het Streeklaboratorium Haarlem en de GGD Zuid-Kennemerland. Deze instellingen vinden dat er een meer gerichte aanpak nodig is om Legionella beter te kunnen bestrijden: extra inzet gericht op een hoger succespercentage bij bronopsporing en landelijke coördinatie door het opzetten van een Landelijk Centrum Legionella Bestrijding.

Huidige beleid
De uitvoering van de nieuwe Waterleidingwet (min. VROM), gericht op Legionella preventie, zal vele miljarden kosten. Zoals bekend is daarom door de vier grote steden per brief kritiek geuit op de huidige Legionella bestrijding die Den Haag voorschrijft. Naar aanleiding van kamervragen over deze kritiek heeft minister Pronk toegezegd zijn beleid zorgvuldig te zullen evalueren. De GGD Rotterdam heeft inmiddels een schatting gemaakt van de preventie kosten voor de gemeente Rotterdam en deze kosten omgeslagen naar gewonnen levensjaar. Deze bedragen tenminste 76.000 Euro, wat vergeleken met andere gezondheidsinterventies veel hoger is. Zo werd het Hepatitis-B preventie programma (kosten 58.000 Euro) onlangs te duur bevonden.

Bronopsporing
Bij slechts acht procent van de Nederlandse Legionella patiënten wordt momenteel een bron gevonden. Bronopsporing is van groot belang om Legionella beter te kunnen bestrijden. In het verleden zijn er namelijk bronnen ontdekt die 10 jaar - soms nog langer - onopgemerkt tientallen slachtoffers hebben gemaakt. Hiernaast biedt een bewezen bron een schat aan informatie. Zo kunnen bijvoorbeeld riskante installatiekenmerken in kaart worden gebracht. Kortom: het ontwikkelen van een bronopsporingssysteem is van groot belang. Een goede registratie en uitwisseling van patiënten- informatie is de basis van een dergelijk systeem.
In Europees verband bestaat er al een goed bronopsporingssysteem, het EWGLI (European Working Group of Legionella Infections). Helaas is een dergelijk systeem nog niet in Nederland ontwikkeld.

Verschillende partijen
Momenteel zijn er veel verschillende partijen betrokken bij een Legionella uitbraak waarbij mensen besmet zijn geraakt met deze bacterie: ziekenhuisspecialisten, het medisch microbiologisch laboratorium, het streeklaboratorium, de plaatselijke GGD, de inspecteur Milieuhygiëne, het milieutechnisch laboratorium, het technische installatiebedrijf, de ziekenhuishygiëniste, etc. Geen van deze partijen voert echter de regie over het geheel: bronopsporing, controleren leidingwaterbeheersplan, watermonsters afnemen, patiëntencontrole, etc. De GGD
Zuid-Kennemerland en het streeklaboratorium Haarlem stellen vast dat belangrijke onderzoeksgegevens zodoende blijven liggen bij de verschillende partijen en niet met elkaar in samenhang worden gebracht, hetgeen noodzakelijk is om Legionella beter te kunnen bestrijden.

Landelijk Centrum Legionella Bestrijding
Tijdens het symposium is voorgesteld een Landelijk Centrum Legionella Bestrijding in het leven te roepen. Een dergelijk centrum zou belast kunnen worden met de ondersteuning van de plaatselijke GGD bij de bronopsporing in geheel Nederland (circa 100 gevallen per jaar), het aanleggen van een Legionella stammenbank (er bestaan zeer veel verschillende typen Legionella, variërend van onschuldig tot agressief), het opzetten van een landelijke registratiesysteem van potentiële bronnen en het uitvoeren van epidemiologisch onderzoek. De initiatiefnemers van het symposium vinden het van groot belang dat een Landelijk Centrum voor Legionella Bestrijding op korte termijn wordt opgericht. Alleen dan kan in de toekomst Legionella effectief worden bestreden.

Haarlem 22 november 2001

---

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie