Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie steunt West-Vlaamse arbeidszorgprojecten

Datum nieuwsfeit: 23-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

De Provincie steunt West-Vlaamse arbeidszorgprojecten Brugge , 23/11/2001

Uit studies omtrent werkloosheid komt naar voor dat arbeid een aantal essentiële functies vervult in het leven van de mens en dat de levenskwaliteit mede afhangt van het al dan niet vervuld worden van deze functies.

De arbeidszorgcentra zijn uit diverse achtergronden ontstaan, de meeste projecten in West-Vlaanderen in het kielzog van de sociale werkplaatsen. Ook binnen de psychiatrie werden diverse projecten opgericht. In tegenstelling tot de medewerkers in de sociale werkplaatsen hebben zij die in een arbeidszorgproject werken geen loontrekkend statuut. Het betreft een groep mensen wiens rentabiliteit (nog) te laag is, waardoor een tewerkstelling in een sociale werkplaats voor hen -tijdelijk of definitief- niet haalbaar blijkt. Zo kunnen de gewone verplichtingen, voortspruitende uit een arbeidscontract voor deze mensen een zodanige druk meebrengen, waardoor hun goed functioneren op andere - meer persoonlijke - levensdomeinen er onder zou lijden.

De doelstellingen van arbeidszorg situeren zich op drie vlakken.

In eerste instantie beoogt arbeidszorg het gewaarborgde recht op arbeid aan te bieden, door deelname aan arbeidsmatige activiteiten, in produktieve en/of dienstverlenende settings. Hoewel de tewerkstelling op zich primeert op het winstoogpunt, wordt soms het functioneringsniveau van sommige medewerkers zo geoptimaliseerd dat zij toch de overstap naar ander, meer regulier werk kunnen zetten.

Op de tweede plaats wil arbeidszorg de integratie en participatie bevorderen door de medewerkers minstens de kans te bieden te genieten van de latente functies van arbeid. Arbeidszorg linkt werk aan welzijn.

Het streven naar een minimum leefbaar inkomen is een derde doelstelling van arbeidszorg.

In praktijk betekent dit vooral het behoud van de sociale uitkering van de medewerker.

Aangezien er voor het ogenblik geen enkele financiële tussenkomst door de Vlaamse Overheid wordt voorzien met betrekking tot arbeidszorg, heeft de Provincie West-Vlaanderen in 1999 beslist om de arbeidszorgprojecten een toelage toe te kennen voor hun omkaderingskosten.

In samenspraak met het Steunpunt Arbeidszorg West-Vlaanderen werden een aantal subsidienormen vastgelegd. De Bestendige Deputatie besliste zopas tot de betoelaging van 13 West-Vlaamse arbeidszorgcentra voor een bedrag van in totaal 6.750.000 BEF - 167.328,12.EUR

Dit bedrag wordt gelijkmatig verdeeld over de 13 centra, zodat elkeen 480.769 BEF - 11.917,95 EUR van de Provincie West-Vlaanderen ontvangt.

Het gaat om volgende arbeidszorgcentra :

De Lochting - Dedrie Izegem

De Bolster Kortrijk

Kringloopcentrum t Rad Brugge

Kringloopcentrum Midden
West-Vlaanderen Roeselare

Werkwinkel Diksmuide

Den Omgang - Den Tatsevoet Izegem

Sowepo - De korenaar Poperinge

De Steiger - De Cruytenbergh Brugge

Stuurkracht 2 Ieper

Begeleid Wonen - De Bieweg Roeselare

WOK Brugge

Beschut Wonen - Travo Menen

Beschut Wonen - De Klus Beernem

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie