Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kustwacht nu operationeel vanuit Den Helder

Datum nieuwsfeit: 23-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


---

Ministerie van Defensie---

Kustwacht operationeel

Kustwacht nu operationeel vanuit Den Helder

23-11-2001

De Nederlandse Kustwacht opereert met ingang van vandaag (23 november) vanuit het splinternieuwe Maritiem Hoofdkwartier en Kustwachtcentrum in Den Helder. Het op het Nieuwe Haven terrein staande complex biedt onderdak aan de ruim 40 medewerkers van de Kustwacht. Niet alleen het gebouw is nieuw, ook de apparatuur is aangepast aan de eisen van deze tijd. De verhuizing van IJmuiden naar Den Helder betekende tevens de overgang van het analoge naar het digitale tijdperk. Het scheepvaartverkeer merkt overigens niets van deze verhuizing. De officiële opening zal december plaatsvinden.

Om de overgang voor het scheepvaartverkeer geruisloos te laten verlopen stond in IJmuiden een marechaussee gereed om de computer back-ups snel per motor naar het nieuwe gebouw in Den Helder te brengen. In de afgelopen dagen is al hard gewerkt om alle kantoorbenodigdheden in Den Helder af te leveren. Het personeel is de afgelopen weken ingewerkt op de nieuwe apparatuur. Zo kan de hulpverlening onder alle omstandigheden worden gegarandeerd. De Kustwacht, belast met onder andere opsporings- en reddingstaken, was vanaf februari 1987 gevestigd in het gebouw van het voormalige Kuststation Scheveningen Radio. De Kustwacht is een samenwerkingsorganisatie van een zestal ministeries; de operationele leiding is sinds 1994 in handen van de Koninklijke Marine.

In het nieuwe complex, waarvan de eerste steen op 14 oktober 1999 werd gelegd door de ministers De Grave en Netelenbos, is ook het hoofdkwartier van de Commandant Zeemacht Nederland (tevens Admiraal Benelux) gevestigd. Bij eventuele reddingsoperaties in het werkgebied, dat de territoriale wateren, het Nederlandse deel van het Continentaal Plat, Wadenzee, IJsselmeer en Zuid-Hollandse- en Zeeuwse stromen omvat, functioneert het Kustwachtcentrum als commandocentrum voor de coördinatie van deze operaties. (Fotos: Sjoerd Hilckmann CAVDKM)

Kustwacht Den Helder

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie