Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek naar kosteneffectiviteit energiesubsidies

Datum nieuwsfeit: 23-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 157
Datum: 26-11-2001

ONDERZOEK NAAR KOSTENEFFECTIVITEIT ENERGIESUBSIDIES

De ministerraad heeft op voorstel van minister Jorritsma van Economische Zaken een standpunt bepaald naar aanleiding van een Interdepartementaal Beleids Onderzoek (IBO) naar de kosteneffectiviteit van energiesubsidies. Het kabinet is van oordeel dat de gekozen benadering een aantal interessante en bruikbare aanknopingspunten biedt om de
kosteneffectiviteit van subsidieregelingen te verbeteren. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van criteria om regelingen gerichter toe te passen en om het stroomlijnen van regelingen. Het kabinet onderschrijft de aanbeveling van de IBO-werkgroep om gegevensverzameling beter te organiseren, zodat zowel vooraf als achteraf een verantwoorde evaluatie mogelijk is.
Concreet bekijkt het kabinet de mogelijkheden om het aantal zogenoemde freeriders bij de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en de Subsidieregeling energievoorzieningen in de non-profit en bijzondere sectoren (EINP) te beperken. Daartoe zal de subsidie beter worden afgestemd op het rendement van de technieken. Deze maatregelen wil het kabinet zo mogelijk begin 2002 invoeren.
Het kabinet vindt het ook wenselijk dat bij het ontwerp van regelingen beter over de gewenste kosteneffectiviteit wordt nagedacht. Bij al bestaande regelingen zou zo'n analyse onderdeel van de evaluatie moeten worden. Ook zal worden bekeken of regelingen tussentijds vaker moeten worden geevalueerd om eerder tot gewenste bijstellingen te kunnen komen. In het Energierapport, dat naar verwachting in maart volgend jaar zal verschijnen, zal het kabinet ingaan op de bereikte besparingsresultaten in samenhang met het totaal aan ingezette instrumenten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie