Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ECN wint NIDO-Sprongprijs met ICT-woning voor ouderen

Datum nieuwsfeit: 23-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: ECN
Zoek soortgelijke berichten
ECN


ECN wint NIDO-Sprongprijs met ICT-woning voor ouderen

--> -->

ECN wint NIDO-Sprongprijs met ICT-woning voor ouderen Petten, 23 november 2001

Het Nationaal Initiatief Duurzame Ontwikkeling (NIDO) heeft de Sprongprijs 2001 toegekend aan het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten voor het voorstel 'In eigen omgeving oud worden; duurzaam voor de mens en duurzaam voor het milieu'. De prijs ter waarde van een miljoen gulden stelt ECN in staat om woningen met ICT aan te passen, zodat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen en de woningen tevens minder energie gebruiken. ECN gaat vanaf begin 2002 het voorstel uitvoeren als NIDO-programma.

Het winnende voorstel werd ingediend door Josco Kester en Wim Gilijamse van ECN. "We willen op twee locaties in Nederland pilotprojecten uitvoeren, samen met een woningcorporatie en een thuiszorgorganisatie," vertelt Kester. "Hierdoor kunnen we woningen beter geschikt maken voor ouderen. We kijken speciaal naar de extra voorzieningen die we met informatie- en communicatietechnologie (ICT) kunnen bereiken. Voorbeelden van deze 'domotica' zijn life alert monitoring en inbraakalarmering. Tegelijkertijd kunnen we de woningen aanpassen met voorzieningen voor comfortregeling en energiebesparing. Zo snijdt het mes aan twee kanten: meer veiligheid en comfort voor ouderen en minder energiegebruik.

Duurzaam Kester ontving de prijs uit handen van de juryvoorzitter Jan Hovers en NIDO-directeur Colette Alma. Volgens de jury speelt het voorstel van ECN in op de groeiende maatschappelijke problematiek: de vergrijzing van de samenleving. Ouderen kunnen langer zelfstandig blijven wonen wanneer ze in veilige, comfortabele en duurzame woningen kunnen leven. Het programma stimuleert de ontwikkeling van deze woningen. De jury onderstreepte het vraaggedreven en toekomstgerichte karakter en de duurzame kwaliteit van het voorstel. Doorslaggevend in het oordeel van de jury was de balans in gunstige effecten voor mens, milieu en economie. Voor de uitvoering van het programma stelt NIDO maximaal 1 miljoen gulden beschikbaar met een looptijd van anderhalf jaar.

Het voorstel sluit aan bij onderzoek van ECN naar energiebesparing en integratie van duurzame energie in woningen met behulp van ICT. Op het ECN-terrein in Petten is een domotica-woning ingericht met steun van onder meer de Provincie Noord-Holland, Rabobank Alkmaar en Wooncompagnie Schagen. "Met het NIDO-programma willen wij een stap verder gaan. We willen mogelijk maken dat de resultaten van ons onderzoek ook in de praktijk worden toegepast," legt Kester uit. "Hiervoor gaan we in het programma samenwerken met diverse partijen. Dit zijn niet alleen woningcorporaties en thuiszorgorganisaties die de projecten uitvoeren, maar ook andere partijen met ervaring op dit gebied of belanghebbenden zoals zorgverzekeraars. Ouderen spelen hierin een belangrijke rol, omdat zij uiteindelijk van de woningen gaan profiteren."

Voor meer informatie: Conny Ruitenburg ECN persvoorlichting telefoon 0224 56 4050 e-mail: (ruitenburg@ecn.nl)
---

. . . . . .
---

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Postbus 1, 1755 ZG Petten WWW: www.ecn.nl Laatste wijziging: 23 november 2001 Informatie: (info@ecn.nl)
---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie