Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Historisch Nederland in Tilburg bijeen

Datum nieuwsfeit: 24-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR

Historisch Nederland in Tilburg bijeen

Historisch Nederland in Tilburg bijeen

Sinds de aanslag op het WTC-gebouw, nu iets meer dan twee maanden geleden, heeft ons historisch besef een geheel ander aanzien gekregen. De wereld is totaal veranderd, een nieuw tijdperk lijkt begonnen. Welke rol kan de geschiedenis nog spelen in een zo snel veranderende wereld? Op zaterdag 24 november 2001 wordt in het universiteitscomplex van de Katholieke Universiteit Brabant, in Tilburg, voor de tweede keer de Nationale Geschiedenisdag gehouden. De dag wordt georganiseerd door de belangrijkste historische koepels in Nederland. Ze zijn allemaal vertegenwoordigd: van archiefman tot museummedewerker, van vrijetijdshistoricus tot vakwetenschapper. Het overkoepelende thema van de dag is: historisch besef in Nederland. Via een reeks van debatten, met gerenommeerde vertegenwoordigers uit de wetenschap, de politiek en de erfgoedwereld, wordt het thema vanuit uiteenlopende invalshoeken belicht. De Nationale Geschiedenisdag is de toogdag van heel historisch Nederland.

Uiteraard neemt de politiek een belangrijke plaats in tijdens de geschiedenisdag. Onder voorzitterschap van prof.dr. J.C.H. Blom (directeur van het NIOD) wordt uitgebreid stil gestaan bij het thema 'Historisch besef en de grote maatschappelijke vraagstukken'. Daarbij wordt niet alleen ingegaan op 'oude' kwesties zoals de bekende excessennota over ons eigen minder gelukkige oorlogsverleden in de voormalige kolonie Indonesië. Ook meer recente kwesties waarvoor historici gevraagd zijn om onderzoek naar te doen, zoals de kwestie (de vader van) Maxima en het onlangs verschenen rapport over de opvang van oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De onderzoekers zelf komen aan het woord: dr. M. Bossenbroek, prof.dr. M. Baud en prof.dr. H.G. Schulte Nordholt. Maar ook de politiek is vertegenwoordigd, door Europarlementariër M. van den Berg en tweede kamerlid E. van Middelkoop. Worden de historici gebruikt als 'een doekje voor het bloeden', om delicate politieke kwesties op te ruimen die de politici zelf anders mogelijk de kop zouden kosten?

Maar historisch besef omvat veel meer dan alleen de grote politieke kwesties van dit moment. Terwijl de kennis van de nationale politieke geschiedenis zeer veel minder lijkt te zijn geworden is de lokale geschiedenis aan een opmars begonnen. Het enorme aantal vrijetijdshistorici getuigt ervan. Wat zegt dit allemaal over ons veranderende historische besef, en hoe moeten erfgoedinstellingen hierop inspelen? Deze en andere vragen staan centraal op de Nationale Geschiedenisdag in Tilburg, met een omvangrijk programma met meer dan twintig gevarieerde presentaties met in totaal een kleine vijftig sprekers.

Meer informatie over de dag is te verkrijgen bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, die dit jaar de organisatie op zich heeft genomen. U kunt zich bij ons aanmelden voor een gratis perskaart. Nederlands Centrum voor Volkscultuur, Postbus 13113, 3507 LC Utrecht, telefoon: 030-2760244; e-mail: (nederlandscentrum.volkscultuur@wxs.nl)

19 nov 01 14:58

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie