Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Krissendag topper van Museum Bronbeek

Datum nieuwsfeit: 25-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


---

Krissendag topper van Museum Bronbeek
---

Bezoekers krissendag

Krissendag topper van Museum Bronbeek

25-11-2001

De jaarlijkse krissendag afgelopen zaterdag 24 november in Museum Bronbeek was weer goed voor het maximale aantal krissenbezitters. Ruim 130 maal bogen de zes deskundigen zich in de congreszaal Kumpulan over de meegebrachte steekwapens, waarbij dit jaar voor het eerst ook Japanse exemplaren welkom waren. Het merendeel bleken echter weer de zogenaamde Indonesische blanke wapens als mandaus, rentjongs, klewangs, goloks en pendangs. Ze werden beoordeeld op authenticiteit, ouderdom en herkomst.

Het evenement had alleenstaanden en echtparen zelfs vanuit België naar Bronbeek gelokt om hun meegebrachte kris te laten beoordelen. Hoewel een tijdstip tevoren was aangegeven konden de wachtenden door middel van videoregistratie op grote beeldschermen de experts aan het werk zien en intussen van een Indonesische maaltijd genieten. Uitzonderlijk mooie erfstukken waren thuis uit de kast en van de muur gehaald om uitleg te krijgen over de oorsprong. Voor kinderen werden speciale activiteiten georganiseerd. De bekende krissendeskundige Ruud Greve hield in de Indische zaal een voordracht over de culturele en mystieke aspecten van de kris. Op de jaarlijkse krissendag worden overigens geen wapens getaxeerd of verhandeld.

De heer Povel was een van de aanwezige deskundigen. Hij was na afloop enthousiast. Ik doe dit werk toch al heel wat jaren maar ik zie hier nog steeds hele leuke exemplaren. Mijn aandacht gaat vooral uit naar de vormgeving. Je herkent zo de plaats van herkomst en de tijdsperiode waarin de kris gemaakt is. Daarover is heel wat te vertellen. De bezoekers zijn vaak verbaasd als ze horen dat hun kris al driehonderd jaar oud is en het blijft natuurlijk een wapen met een magisch symbolische achtergrond. Ruud Greve

Nieuws Ministerie van Defensie


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie