Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Publiekstheater Gent vlucht naar het Vredeshuis

Datum nieuwsfeit: 25-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

H e t P u b l i e k s t h e a t e r v l u c h t n a a r h e t V r e d e s h u i s (19/11/2001)

Met de steun van het Vredeshuis en de Dienst Noord-Zuidsamenwerking organiseert het Publiekstheater op zondag 25 november om 11 uur een debat in het Vredeshuis over "Het Belgisch Asielbeleid".

Vanaf 8 december loopt in Publiekstheater-Arca "Firenzee" van Michael De Cock. "Firenzee" vertelt het fictieve, waarachtige verhaal van een vluchteling die in Vlaanderen opgevangen wordt door een gastgezin. Zij bieden hem een thuis aan en begeleiden hem bij zijn eerste stappen in onze samenleving. De beeldvorming over de vluchtelingen loopt sterk uiteen. Onbegrip steunt vaak op een tekort aan informatie of ronduit desinformatie. En toch, mensen verlaten niet zomaar hun land, cultuur, taal, omgeving, gezin en familie om hier van ons te komen profiteren.

Naar schatting 3.500.000 Afghanen leven als vluchteling voornamelijk in Pakistan en Iran. In de Afrikaanse Grote Meren-regio dolen anderhalf miljoen mensen rond. Weg van een thuis die niet of nog amper bestaat. Op weg naar een toekomst die er wel heel erg somber uitziet. In bepaalde delen van de Balkan krijgt men het gevoel dat iedereen op de verkeerde plaats woont. De grens tussen Mexico en de Verenigde Staten lijkt meer en meer op een ijzeren gordijn. Met de moed der wanhoop, zonder veel succes en soms ten koste van slachtoffers tracht de VS te beletten dat Mexicanen naar hun "beloofde land" komen.

En het fort Europa? Hoe zit het daarmee en waar moet het naar toe? Met ongeveer 40.000 vluchtelingen in 2000 voert ons land de Europese middenmoot aan. België kan uiteraard niet alleen de asielproblematiek oplossen. Moet het daarom bij de pakken blijven zitten met de Europese Unie als excuus?

Of moet ons land het voortouw nemen en als Voorzitter van de Europese Unie de problematiek hoog op de Europese Agenda plaatsen. De meningen zijn verdeeld. Wie zal het zeggen? Wie kan ons op weg helpen?

Tenzij het Vredeshuis en Marc Peirs (vrt radio) als moderator het vragen aan:

Bob Pleysier (directeur Klein Kasteeltje)

Pascal Smet (commissaris-generaal voor Vluchtelingen en Staatslozen)

Pieter De Gryze (beleidsverantwoordelijke Overlegcentrum Integratie Vluchtelingen)

Etienne Vermeersch (erevicerector Universiteit Gent)

Daarom nodigt het Publiekstheater hen en u uit in het Vredeshuis voor een debat op


zondag 25 november om 11 uur.

Een drankje en een hapje en een stukje live-muziek geven dit debat een aperitiefgehalte. De inkom is uiteraard gratis.

Informatie

Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9, 9000 Gent, tel. (09)233 42 95, fax (09)225 73 79, e-mail (vredeshuis@gent.be), website (Benny.Dhaeseleer@publiekstheater.be)

Bevoegd

mevrouw Marina Hoornaert, schepen van Personeelsbeleid en Informatica.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie