Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wijkraden en participatie in Haarlemse Schalkwijk

Datum nieuwsfeit: 26-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Schalkwijkse wijkraden en participatie

In Schalkwijk gaat de komende tijd veel veranderen; de uitvoering van Schalkwijk 2000+ komt steeds dichterbij. De vier Schalkwijkse wijkraden zijn steeds nauw betrokken bij het vernieuwingsproces van hun buurten. Hoe kijken de wijkraadsbesturen op dit moment aan tegen het participatieproces over de toekomst van hun wijk? En wat kan er beter? Deze vragen kwamen vorige week uitvoerig aan de orde op een speciale dagbijeenkomst van de vier Schalkwijkse wijkraden. 's Middags nam ook wethouder Jan Haverkort deel aan de discussies.

Secretaris Bert Willemstein en voorzitter Hanny Takkenberg van de wijkraad Molenwijk zijn beiden zeer te spreken over de onderlinge samenwerking tussen de vier wijkraadbesturen in Schalkwijk. 'We hebben elke maand een vierwijkradenoverleg zodat iedereen weet wat zich in de andere delen van Schalkwijk afspeelt. Verder proberen we als Schalkwijkse wijkraadsbesturen steeds gezamenlijk naar buiten te treden richting gemeente. Daardoor worden we over het algemeen zeer serieus genomen', vertelt Hanny Takkenberg die al bijna twintig jaar bestuurslid is van de wijkraad Molenwijk. Ook secretaris Bert Willemstein is tevreden over de contacten met de gemeente. 'Als wijkraad hebben we elke maand contact met verschillende ambtenaren van het Meld- en Informatiepunt over het dagelijks beheer. Daarbij komen allerlei onderhoudsproblemen aan bod en komt ook de voortgang van klachten ter sprake. Het overleg verloopt over het algemeen op een prima manier; iedereen is er op gericht om klachten snel te verhelpen, 'aldus Willemstein.

Actieve inbreng noodzakelijk

Wethouder Jan Haverkort is blij dat te horen. De wethouder blijft er echter ook steeds op hameren hoe belangrijk het is dat de vier Schalkwijkse wijkraden blijven meepraten en meedenken over de toekomst van hun buurten. 'We zijn bezig met een ingrijpende herstructurering van de Schalkwijkse buurten en wijken, een ontwikkelingsproces waarbij de actieve inbreng van bewoners en wijkraden noodzakelijk is. Want het is ook in het belang van de gemeente én woningcorporaties dat zoveel mogelijk bewoners steeds bij inspraak- en participatieprocessen worden betrokken. Naar mijn idee gebeurt dat in Schalkwijk ook over het algemeen. Dat is mede mogelijk doordat de bewoners van Schalkwijk via de wijkraden goed georganiseerd zijn. Dat is een belangrijk stuk menselijk kapitaal', aldus wethouder Jan Haverkort.

Ook Ada Walvis van de wijkraad Boerhaavewijk is in grote lijnen tevreden over de participatiemogelijkheden van de wijkraad. 'Als wijkraadslid probeer je steeds na te denken over manieren waarop je je eigen woonomgeving aantrekkelijker en veiliger kunt maken. Dat leidt vaak tot concrete maatregelen. Een duidelijk voorbeeld is het plaatsen van een tijdelijk stoplicht op de Boerhaavelaan. Daar hebben wij ons als wijkraad sterk voor gemaakt nadat verschillende bewoners contact met ons opnamen. Daar is iedereen dolblij mee. Ook wordt de Boerhaavelaan op langere termijn zo ingericht dat het sluipverkeer wordt afgeremd. Dat vind ik duidelijke voorbeelden van de invloed die je als wijkraadsbestuur op het stadsbestuur hebt'.

Ook Roel Schaart, lid van de wijkraad Europawijk en voorzitter van het vierwijkradenoverleg, is over het algemeen tevreden over de participatiemogelijkheden voor Schalkwijkers en hun wijkraadsbesturen. Het blijkt niet altijd even gemakkelijk om bewoners steeds goed op de hoogte te houden van allerlei ontwikkelingen. 'Wel heb ik weleens de indruk dat er soms meer aandacht is voor het maken van nieuwe plannen dan het werken aan concrete uitvoering van zaken zoals dagelijks onderhoud aan wegen en straten. De Schalkwijkse wijkraden hebben behoefte aan een nauwkeuriger overzicht in de onderhoudsprogramma's van de verschillende buurten en wijkdelen binnen Schalkwijk. Dan kunnen we als wijkraadsbesturen ook beter reageren op vragen en verzoeken van bewoners uit de wijk, ' aldus Schaart.

Meer informatie?

Voor meer informatie over wijkraden in Haarlem kunt u hun gezamenlijke website bekijken, www.haarlem.wijkraden.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie