Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eredoctoraten bij jubilerende Universiteit Twente

Datum nieuwsfeit: 26-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 01-062

01-062 26-11-2001

01/62, 26 november 2001

Universiteit Twente viert veertigjarig bestaan

Eredoctoraten voor Manuel Castells, Vinton Cerf en George Whitesides

De Universiteit Twente bestaat veertig jaar en reikt daarom op vrijdag 30 november a.s. eredoctoraten uit aan Manuel Castells, Vinton Cerf en George Whitesides. Dit vindt plaats tijdens een academische plechtigheid in de Jakobuskerk te Enschede. Deze uitreiking is tevens live te volgen via de website van de UT (www.utwente.nl). De lustrumweek van de UT wordt vanavond, 26 november, geopend met een speciaal concert van het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden op de campus van de UT. Als afsluiting van de vele activiteiten tijdens de lustrumweek zal de populaire band Bløf op zondagavond 2 december een try out geven op de Campus van de UT en daarmee het lustrum feestelijk afsluiten.

Congres met eredoctoren en uitreiking eredoctoraten Voorafgaand aan de uitreiking van de eredoctoraten vindt een congres plaats over het thema "On the Information Society". Tijdens dit congres o.l.v. UT-hoogleraar Roel Pieper houden de eredoctoren Castells, Cerf en Whitesides elk een inleiding over het thema. Het congres wordt gehouden tussen 10.00 uur en 12.30 uur in de Vrijhof op de Universiteit Twente. De uitreiking van de eredoctoraten vindt plaats om 15.00 uur tijdens de officiële Diesviering in de Jacobuskerk te Enschede. Na het uitspreken van de Diesrede door de filosoof prof. dr. H.J. Achterhuis worden de eredoctoraten uitgereikt.

Castells
De UT verleent een eredoctoraat aan Manuel Castells, hoogleraar sociologie en `city and regional planning' aan de Universiteit van Berkeley. De toekenning van het eredoctoraat is met name ingegeven door het eminente belang van zijn werk waarin hij de nadruk legt op de samenhang tussen de ontwikkeling van de informatie en communicatietechnologie en de maatschappelijke, economische en culturele ontwikkelingen in de moderne samenleving. De analyse van die samenhang tussen technologie en sociale veranderingen staat ook centraal bij de Universiteit Twente. Erepromotor is prof. dr. W. van Rossum van de faculteit Technologie&Management van de UT.

Cerf
Het tweede eredoctoraat is voor Vinton Cerf, die geldt als één van de uitvinders van het internet. Cerf studeerde wiskunde en informatica en is werkzaam als senior vice-president van Internet Architecture and Technology for WorldCom. Cerf is één van de ontwerpers van de TCP/IP internetprotocollen en stond daarmee aan de wieg van het internet. Zijn ideeën hebben een ware technologische en sociale revolutie teweeggebracht. Reden voor de ICT-universiteit van Nederland Cerf te eren met een eredoctoraat. Erepromotor is prof.dr.ir. I.G.M.M. Niemegeers van de faculteit Informatica van de UT.

Whitesides
Hoogleraar chemie aan de universiteit van Harvard George Whitesides ontvangt het derde eredoctoraat.
Whitesides houdt zich bezig met experimenteel onderzoek op het gebied van biochemie, materiaalkunde, katalyse en fysisch-organische chemie. Reden voor de toekenning van het UT-eredoctoraat is onder meer zijn baanbrekend onderzoek op het gebied van de supramoleculaire chemie, enzymology en nanotechnologie. Whitesides, één van de vijf meest geciteerde chemici ter wereld, is wetenschappelijk adviseur van het UT-onderzoeksinstituut MESA+. Erepromotor is prof.dr.ir. D.N. Reinhoudt van de faculteit Chemische Technologie van de UT.

Overige lustrumactiviteiten
Woensdag 28 november wordt op de UT een Architectuur Symposium gehouden over het onderwerp "De ideale universiteit? Congres over universitaire architectuur en stedenbouw". Vier architecten die de supervisie hebben over de bouw van de universiteiten in Amsterdam, Delft, Utrecht en Enschede (o.a. Pi de Bruijn en Jan Hoogstad), belichten de situatie ter plekke. Zij laten zien hoe de verschillende universiteiten vanuit hun specifieke achtergrond de toekomst tegemoet treden. Aaron Betsky, directeur van het Nederlands Architectuurinstituut spreekt over "Campusidealen en de ideale campus".

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie