Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VEH: handhaaf bedenktijd bij koop van een huis

Datum nieuwsfeit: 26-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vereniging Eigen Huis

Eigen huis: handhaaf de bedenktijd bij koop van een huis

De Tweede Kamer staat maandag 26 november 2001 op het punt een wetsvoorstel zodanig te wijzigen dat de belangen van huizenkopers ernstig in gevaar komen. Volgens het nieuwe wetsvoorstel krijgen kopers van huizen het recht om binnen drie dagen van de koop af te zien. De Tweede Kamer wil dit recht echter schrappen en bovendien de koper verplichten om de koop alleen bij de notaris te sluiten. Een misvatting van de Kamer lijkt te zijn dat de notaris de bedenktijd kan vervangen. Maar een notaris helpt niet in een overspannen huizenmarkt. Een bedenktijd wel. Bovendien werkt het verplicht inschakelen van een notaris bij het sluiten van de koopovereenkomst kostenverhogend voor de consument.

De vereniging eigen huis doet een klemmend beroep op de leden van de Tweede Kamer om af te zien van de dreigende aantasting van consumentenbelangen en de voorgestelde bedenktijd te handhaven.

We leven in een land met een groot tekort aan woningen. Van de 100.000 nieuwe woningen die er jaarlijks bij zouden moeten komen, worden er door allerlei oorzaken minder dan 65.000 gebouwd. Mensen staan in de rij als er op nieuwe woningen kan worden ingeschreven en zijn vaak gedwongen om onder grote tijdsdruk te beslissen. Voor iedere twijfelende koper zijn er immers zo tien anderen. Daardoor zijn mensen veel te vaak gedwongen om de grootste financiële beslissing van hun leven binnen een paar uur te nemen.

Het wetsvoorstel wil de kopers van nieuwbouwhuizen en bestaande woningen beschermen door hen een bedenktijd van drie dagen te geven. Drie belangrijke dagen waarbinnen alsnog kan worden afgezien van de aankoop. Bijvoorbeeld omdat na een technische keuring blijkt dat een ouder huis ernstige gebreken vertoont. Omdat de koop onder grote tijdsdruk heeft plaatsgevonden. Of omdat de koper de gebruiken van de Nederlandse huizenmarkt niet goed kent. In zulke gevallen kan de koper alsnog kosteloos van de aankoop af. De notaris kan de juridische positie van kopers en verkopers toelichten, maar heeft geen weet van bouwtechnische en financiële aspecten.

Amersfoort, 23 november 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie