Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek naar internetgebruik onder journalisten

Datum nieuwsfeit: 26-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Vereniging van journalisten
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van journalisten

KUN/Bikker-onderzoek naar internetgebruik onder journalisten moet licht werpen op mogelijke veranderingen in de journalistiek

Nieuwe bronnen, nieuwe journalistiek?

PERSBERICHT, 26 november 2001

De Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) en communicatieadviesbureau Bikker Euro RSCG starten in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) een onderzoek naar het internetgebruik van journalisten. Het onderzoek moet inzicht geven in de invloed van het internet op de werkwijze van journalisten en de inhoud van hun werk, en in de gevolgen voor de kwaliteit en aard van journalistieke producten. Het onderzoek omvat een enquête onder 2000 journalisten uit het ledenbestand van de NVJ in de periode november/december van dit jaar. De resultaten van het onderzoek worden volgend jaar april bekend gemaakt.

De afgelopen zeven jaar is door de New Yorkse Columbia University en online-communicatiebureau Middleberg Euro RSCG in de Verenigde Staten onderzoek gedaan naar het gebruik van het internet door journalisten. Dat onderzoek vormt de basis voor een gelijksoortig onderzoek in ons land. Behalve inzicht in de aard van het gebruik willen de onderzoekers ook meer te weten komen over de houdingen van journalisten ten aanzien van het internet. Ook wordt onderzocht welke positieve en negatieve invloeden journalisten op hun werk ervaren als gevolg van het gebruik van websites, e-mail en nieuwsgroepen.

Behalve via schriftelijke enquêtes, kunnen de voor het onderzoek gevraagde respondenten ook via internet hun vragenlijsten invullen. Dit kan op onderzoek.bikker.nl De vragenlijsten zijn vanzelfsprekend beveiligd met een wachtwoord, dat in de vorm van een pincode op de schriftelijke enquête staat afgedrukt.

NVJ-onderzoek
De resultaten van het KUN/Bikker-onderzoek zijn van groot belang voor een juist begonnen NVJ-project dat de invloed van de digitalisering van het werk op journalisten en hun vak nagaat en in kaart brengt. Dit onderzoek wordt financieel gesteund door het Bedrijfsfonds voor de Pers en zal in totaal drie jaar beslaan. In een eigen afdeling binnen villamedia.nl wordt over het project gerapporteerd.

De uitslag van het KUN/Bikker-onderzoek wordt voorjaar 2002 gepubliceerd in onder meer het vakblad De Journalist en op Villamedia.

Katholieke Universiteit Nijmegen
De Faculteit der Sociale Wetenschappen en Maatschappijwetenschappen van de Katholieke Universiteit Nijmegen hoort als onderzoeksorganisatie nationaal en internationaal tot de top. Het onderwijs behoort blijkens recente onderwijsvisitaties tot de beste van Nederland. De faculteit is een van de grootste binnen de KUN en telt zeven opleidingen, drie onderwijsinstituten, ruim 3200 studenten, ongeveer 500 personeelsleden en een jaaromzet van meer dan 60 miljoen gulden.
Meer informatie: www.socsci.kun.nl
Contactpersoon: drs. Alexander Pleijter, 024-3616125

Bikker Euro RSCG
Bikker Euro RSCG in Rotterdam is een adviesbureau voor corporate communicatie en beleidscommunicatie en maakt deel uit van het wereldwijde netwerk van communicatie- en reclamebureaus Euro RSCG. Bikker helpt opdrachtgevers bij het versterken van hun communicatieve vermogen en werkt daarbij vanuit de inspiratie van innovatie. Bikker Euro RSCG werkt onder meer voor Philips, Dell Computer, Rabobank, Robeco, Unilever, Wolters Kluwer, de gemeenten Rotterdam en Den Haag, de Belastingdienst en de ministeries van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, Verkeer & Waterstaat en Justitie. Meer informatie: www.bikker.nl/
Contactpersoon: drs. Frank Tebbe, 010-2774444

Nederlandse Vereniging van Journalisten
De Nederlandse Vereniging van Journalisten, gevestigd in Amsterdam, is de vakorganisatie voor journalisten in Nederland. De NVJ behartigt zowel materiële als immateriële belangen van haar leden en de journalistiek in het algemeen. Bovendien heeft zij een ideële doelstelling: bescherming van de persvrijheid en de bevordering van een hoogstaande beroepsuitoefening. De vereniging kent vele afdelingen, onder meer voor fotografen, omroep, internet-, dagblad- en tijdschriftjournalisten.
Meer informatie: www.villamedia.nl/nvj
Contactpersoon: Ren de Vree, (rdevree@nvj.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie