Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: aspartaat en glutamaat als chitineafbrekers

Datum nieuwsfeit: 27-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Aspartaat en glutamaat oeroude bekenden in chitineafbrekers

In de latex van de rubberboom zit het eiwit hevamine. Omdat dit eiwit in staat is chitine af te breken, heet het ook wel chitinase. Chitine is een belangrijk onderdeel van de schimmelcelwand en van het pantser van kreeftachtigen en insekten. Daarnaast kan hevamine peptidoglycan, een belangrijk bestanddeel van de bacteriecelwand, afbreken. In de rubberboom speelt hevamine waarschijnlijk een rol in de afweer tegen ziekteverwekkende schimmels. Hevamine maakt deel uit van de zogenaamde familie 18 glycosylhydrolasen. Deze groep glycosylhydrolasen kunnen alle chitine en/of peptidoglycan afbreken, maar zijn qua aminozuurvolgorde zeer verschillende eiwitten. Zij komen voor in alle organismen, van bacterie tot en met mens. Wat deze eiwitten met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal aspartaat en glutamaat in het actieve centrum hebben (Positie in het eiwit waar de enzymreactie plaatsvindt). Deze aminozuren zijn goed geconserveerd in het evolutionaire proces, hetgeen een indicatie is dat ze essentieel moeten zijn. Evert Bokma bevestigt met zijn onderzoek het vermoeden dat deze twee aminozuren, aspartaat 125 en glutamaat 127, in het actieve centrum van hevamine onontbeerlijk zijn voor een efficiënte werking van het enzym hevamine, maar ook dat andere familie 18 glycosylhydrolasen glutamaat en aspartaat nodig hebben in het actieve centrum voor een efficiënte werking. /FC

Evert Bokma (Oldeboorn, 1966) studeerde biochemie aan de RUG en deed er zijn promotieonderzoek bij het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB), vakgroep biochemie. Zijn onderzoek werd gefinancierd door NWO. Bokma werkt inmiddels als post-doc aan de universiteit van Cambridge (UK).

Datum en tijd

woensdag 27 november 2001, 13.15 uur

Promovendus

E. Bokma, tel. 0044 1223 333 740, fax 044 1223 333 327, e-mail: (evert.bokma@ntlworld.com) (werk)

Proefschrift

Genetic biochemical and structural characterisation of hevamine, a chitinase from the rubber tree hevea brasiliensis

Promotor

prof.dr. J.J. Beintema

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie