Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Presentatie biografie oud-minister P.J.S. de Jong

Datum nieuwsfeit: 27-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


---

Ministerie van Defensie---

Presentatie biografie De Jong

Biografie oud-minister P.J.S. de Jong

27-11-2001

'Van Buitengaats naar Binnenhof' is de titel van de biografie van minister-president en oud-marineman P.J.S. de Jong die dinsdagavond in de Trèveszaal van Het Binnenhof is gepresenteerd. De inmiddels 86-jarige oud-minister van Defensie ontving het eerste exemplaar uit handen van de schrijvers Jan-Willem Brouwer en Johan van Merriënboer. Beiden zijn als onderzoeker werkzaam bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Eerder hadden oud-minister Hans Wiegel en politiek journalist Kees Sorgdrager lovende woorden over het bijna driehonderd paginas tellende boek gesproken. Een minister die als commandant van een onderzeeboot met dieptebommen is bestookt. Dat is wel wat anders dan een lijsttrekker die meldt dat hij in een kookclubje zit, aldus Sorgdrager.
De Jong doorliep begin jaren dertig het Koninklijk Instituut voor de Marine en voer in de Tweede Wereldoorlog als eerste officier en later als comandant op een onderzeeboot. Het torpederen van schepen en het bestookt worden met dieptebommen in geen pretje. Het was zeker niet de plezierigste periode.

Tot zijn eigen verwondering werd De Jong, lid van de Katholieke Volkspartij (KVP, inmiddels opgegaan in het CDA), in 1959 gevraagd als staatssecretaris van Defensie voor de Marine. De Jong werd letterlijk van Hr.Ms. Gelderland geplukt om zich in Den Haag te melden. Vier jaar later werd hij minister van Defensie en zette in die periode een forse reorganisatie door. Toen had ook het geruchtmakende ontslag plaats van directeur-generaal S.D. Duyverman en chef-staf luitenant-generaal A.V. van den Wall Bake.
Gaandeweg verwierf De Jong zich een zeer goede naam, die uiteindelijk leidde tot het premierschap in 1967. Dat hij in Defensiekringen nog zeer wordt gewaardeerd bleek uit de aanwezigheid van staatssecretaris H.A.L. van Hoof, Chef Defensiestaf luitenant-admiraal L. Kroon, Bevelhebber der Zeestrijdkrachten vice-admiraal C. van Duyvendijk alsmede de oud-BDZ vice-admiraal Jonkheer J. van Foreest, die nog met De Jong heeft gevaren.
Presentatie biografie De Jong

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie