Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Najaarsnota 2001 Ministerie van Financiën

Datum nieuwsfeit: 27-11-2001
Bron: Ministerie van Financiën
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Persbericht

No 01/318
Den Haag
27 november 2001

Najaarsnota 2001: lagere groei heeft weinig gevolgen voor begroting

De economische situatie is op dit moment onzeker. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft begin november de groeiramingen voor 2001 en 2002 verlaagd van 2 naar 1½ procent van het BBP. Voor de uitvoering van de begroting van dit jaar zal dit geen grote gevolgen hebben. Over de eerste 10 maanden van dit jaar is de begroting immers al uitgevoerd. Wel is het mogelijk om in 2001 ongeveer 400 miljoen gulden in te zetten voor eenmalige uitgaven binnen het uitgavenkader. Zo komt er 75 miljoen gulden beschikbaar voor natuur en 75 miljoen gulden voor restauratie van rijksmonumenten. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan wensen van de Tweede Kamer. Voor een kwaliteitsimpuls voor de wederopbouw van Enschede wordt 60 miljoen gulden uitgetrokken. Vervolgens wordt er in 2001 reeds 60 miljoen gulden ingezet voor het bestrijden van terrorisme. Hiermee wordt een eerste invulling gegeven aan het pakket van maatregelen dat het kabinet eind oktober had vastgesteld. Om luchtvaartmaatschappijen tegemoet te komen in de schade die zij hebben geleden van het vliegverbod in de VS van 11 tot en met 14 september wordt 50 miljoen gulden gereserveerd. Daarnaast komt er onder andere 40 miljoen gulden voor de beveiliging van eurotransporten, 25 miljoen gulden in verband met de vestiging van het Internationaal Strafhof in Den Haag, 10 miljoen gulden voor onderwijshuisvesting van asielzoekers en 5 miljoen gulden voor maatschappelijke opvang. De ruimte is gevonden op verschillende posten op de begroting voor, zo is er een rentemeevaller van bijna 300 miljoen gulden.   Het EMU-saldo komt dit jaar naar verwachting uit op 0,7% BBP. Dat is 0,3% lager dan in september werd verwacht in de Miljoenennota. Deze 0,3% is het gevolg van de afkoop van het belang DSM op een deel van de winst van gaswinning. De EMU-schuld blijft ten opzichte van de Miljoenennota ongewijzigd, 52% BBP.
Voor de begroting voor 2002 verwacht het CPB eveneens een verslechtering. Hierin is nog geen rekening gehouden met de tegenvallende realisatie van de economische groei die het Centraal Bureau van de Statistiek recent bekend maakte. Wat de precieze gevolgen voor de begroting van volgend jaar zijn kan pas worden gezegd wanneer het CPB volgend voorjaar met nieuwe cijfers komt. Dit staat in de Najaarsnota 2001 die minister Zalm vandaag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. De Najaarsnota staat op internet: www.minfin.nl/BZ01-1441.doc

Woordvoerder: Ir. N.M. Zoon

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie