Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Productie, verwerking en logistiek in agrarische sector

Datum nieuwsfeit: 27-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Visie Agrologistiek; CLUSTEREN, VERBINDEN, REGISSEREN

27 november 2001 -
Het samenvoegen van productie, verwerking en logistiek binnen de agrarische sector, moet leiden tot een duurzame, innoverende en vervoersefficiente agrologistiek. Op één locatie kunnen dan logistieke functies zoals distributie, handel en opslag worden gecombineerd. Een zogenoemd agribusinesspark maakt deel uit van een netwerk van productie en consumptie. De goederen worden vervolgens multimodaal gedistribueerd: via de weg, binnenvaart, via het spoor of ondergronds. Voor de regie van agrostromen, het besturen, beheersen en organiseren van stromen, vormt ICT de kern. Dit zijn de belangrijkste conclusie's uit de Visie agrologistiek die minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij mede namens zijn collega minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat, naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De visie is aangekondigd in de nota Voedsel en Groen en in het Nationaal Verkeers- en Vervoers Plan (NVVP).

In het agrovervoer is sprake van een afnemende betrouwbaarheid van de levering. Een van de oorzaken hiervan is de versnippering van het landelijk gebied. Bovendien zijn er veterinaire risico's verbonden aan vervoer van dieren. De maatschappelijke acceptatie in het Europese achterland van goederenvervoer neemt af en de CO2 -uitstoot zal teruggedrongen moeten worden. De Visie agrologistiek inventariseert de kansen om te komen tot een duurzame, innoverende en vervoersefficiente agrologistiek. Die kans ligt met name in schaalvergroting in de ketens. Deze bieden logistieke winst voor het bedrijfsleven en maatschappelijke voordelen op het gebied van ruimte, milieu en infrastructuur. De verantwoordelijkheid voor de uitwerking van deze visie ligt primair bij het bedrijfsleven. Maar om de visie daadwerkelijk tot uitvoering te brengen is bestuurlijke vernieuwing gewenst: een intensiever samenwerkingsproces tussen het bedrijfsleven, koepelorganisaties en de betrokken overheden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie