Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beeldenboek Eindhoven verschenen

Datum nieuwsfeit: 28-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eindhoven

Persbericht: 28 november 2001

Overzicht van beelden in de stad

Beeldenboek Eindhoven uit

Het Beeldenboek Eindhoven verschijnt 30 november en geeft een overzicht van ruim 550 beelden in de openbare ruimte. Dit boek is een uitgave van de gemeente in samenwerking met Museum Kempenland. Het boek verschijnt in een oplage van 2000 exemplaren en is verkrijgbaar bij de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, sector Kunst & Cultuur, Stadhuisplein 6, Museum Kempenland, het Stadskantoor en de plaatselijke boekhandels voor het bedrag van fl. 45,- (20 euro)

Van de 553 beelden in de chronologische lijst, worden 47 beelden extra toegelicht in een apart katern van het Beeldenboek. Deze beelden worden afgebeeld met een paginagrote kleurenfoto. Het boek telt 340 paginas. De schrijvers zijn Jenneke Lambert, freelance kunsthistorica en kunsthistoricus Peter Thoben van Museum Kempenland. In het voorwoord komt de geschiedenis van de beeldhouwkunst in de stad aan bod. Het oudste beeld dat in het boek is opgenomen is uit 1863, het jongste dateert van september 2001. Een selectie van de beelden in het boek is tot eind dit jaar te zien in een presentatie van fotos van de bekende kunstfotograaf Peter Cox in het Stadskantoor.

Grondige inventarisatie
Tien jaar geleden was er voor het eerst sprake van een boek over de beeldhouwkunst in de openbare ruimte van Eindhoven. Er werd gekozen voor een grondige inventarisatie, waarbij beeldhouwkunst in de ruimste zin van het woord aan bod zou moeten komen. Hiertoe is alle driedimensionale kunst, van reliëf en mozaïek, al dan niet onderdeel van bouwkunst, tot aan het vrijstaande beeld toe, gerekend. Onder openbare ruimte wordt niet alleen de ruimte buiten verstaan, maar ook voor publiek toegankelijke ruimtes, zoals het Stadskantoor, scholen en banken. Toen in 1997 het beeldenboek leek te verschijnen, waren ruim vierhonderd beelden geïnventariseerd. Inmiddels is deze lijst uitgebreid tot ruim 550 beelden. De beeldenlijst blijft echter aan verandering onderhevig. Registratie van het Eindhovense beeldenbestand is een momentopname.

In de chronologische lijst is ieder beeld genummerd, gedocumenteerd en afgebeeld. Dezelfde nummers komen voor op de deelkaarten. De laatste zijn onmisbaar voor wie te voet of met de fiets een kunstroute wil uitstippelen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie