Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mooi duurzaam, duurzaam mooi, verslag van Dubo Dag-debat

Datum nieuwsfeit: 28-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nationaal Dubo Centrum
Zoek soortgelijke berichten
Nationaal Dubo Centrum

woensdag 28 november 2001

Mooi duurzaam, duurzaam mooi, verslag van een debat

Het omvangrijke congresprogramma van de Nationale Dubo Dag op 8 november jongstleden maakte het voor de congresbezoekers onmogelijk om alle voor hen relevante debatten, workshops en parallelsessies bij te wonen. Ook voor al diegenen die niet deelnamen aan de Dubo Dag zijn resultaten en impressies van verschillende programma-onderdelen op deze website te vinden. Dit in aanvulling op hetgeen door vrijwel alle sprekers uit het congresprogramma is bijgedragen aan het Dubo Jaarboek 2001. Onderstaand een verslag van het debat "Mooi duurzaam, duurzaam mooi: duurzame architectuur een contradictio in terminis?".

Een debat dat draait om schoonheid en duurzaamheid: hoe mooi is duurzaam, hoe duurzaam is mooi? Gaan beide kwaliteiten samen? Of is er sprake van een zekere spanning? Zijn er belemmeringen die een geslaagde symbiose in de weg staan?

Deelnemers aan dit debat waren:

· Tracy Metz (journalist NRC Handelsblad)

· Wytze Patijn (architect en voormalig Rijksbouwmeester)
· Jouke Post (architect en Hoogleraar Bouwtechniek, Technische Universiteit Eindhoven)

Het debat stond onder leiding van ir. H. Westra, directeur Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting.

Architectonische schoonheid als duurzame verleider Beloften waarmaken
Duitse duurzaamheid

Architectonische schoonheid als duurzame verleider

Over smaak valt te twisten. En dat gebeurde dan ook in het vierde debat van de Nationale Dubo Dag. De voorbeelden van mooi en lelijk vormgegeven duurzame gebouwen wisselden elkaar in hoog tempo af. Met als doel te achterhalen of mooi en duurzaam überhaupt samen kunnen gaan. Gespreksleider ir. H. Westra van de SEV meende dat het in ieder geval wel zo zou moeten. Want niets verleidt zozeer tot dubo als de schoonheid van een duurzaam gebouw

De architectuur van het duurzaam bouwen is te lang gericht geweest op het zichtbaar maken van het materiaalgebruik, zo opende Westra het debat. "En dat heeft niet altijd geresulteerd in een even moderne uitstraling."
Jouke Post, architect en hoogleraar Bouwtechniek, Technische Universiteit Eindhoven, bevestigde dat volmondig. En gaf direct een voorbeeld van wat in zijn ogen een toonbeeld van slechte duurzame architectuur is. "Het Eco-kantoor in Bunnik. Dat kan symbool staan voor de engheid van dubo. Ik zie het als de boerderette van de utiliteitsbouw: gezellig en leuk, met veel dubospeeltjes. Dit soort gebouwen zijn voor mij aanleiding om me tegen dubo af te zetten."

Dan is het design-center in het Oostenrijkse Linz weer een voorbeeld van het tegenovergestelde. Een flitsend gebouw, met een hightech uitstraling, aldus Post. "Een zeer geïntegreerde aanpak, zeer zorgvuldig gebouwd en tegelijkertijd heel mooi. Dat vind ik essentieel voor duurzame architectuur. Alles wat je doet, moet je mooi proberen te doen. Voorop staat dat het een mooi gebouw moet worden. En stiekem maak je het dan ook nog eens duurzaam."

Voor Tracy Metz, journalist NRC Handelsblad, vertegenwoordigt het grasdak alles wat slecht is aan duurzaam bouwen. "Wie dubo een plezier wil doen, schaft het grasdak af. Mijn stelling is dat de enige interessante duurzame gebouwen architectonisch zo zijn vormgegeven dat je het er niet aan afziet. Duurzaamheid mag er niet als een soort moreel hoogstaand etiket op zijn geplakt. Hoe je het ook wendt of keert: milieubewustzijn is in zekere zin toch een hype. Als je dat te nadrukkelijk in de architectuur poneert, loop je het gevaar dat, als de hype eenmaal over is, het gebouw niet meer voldoet. Daarom vind ik het GWL-terrein in Amsterdam ook een goed voorbeeld van duurzaam bouwen. Als je weet dat het een duurzaam project is, krijgt het een toegevoegde waarde. Maar als je het niet weet, is het gewoon een mooi complex." Terug naar top

Beloften waarmaken

Wytze Patijn, architect en voormalig Rijksbouwmeester, had een ontwerp van architectenbureau Alberts & Van Huut voor het nieuwe kantoor voor de Dienstkring Zeeuwsch-Vlaanderen van Rijkswaterstaat Directie Zeeland in Terneuzen als slecht voorbeeld meegenomen. "Dit ontwerp belooft namelijk iets wat helemaal niet wordt waargemaakt. Het veronderstelt iets duurzaams te zijn, maar bleek uiteindelijk alleen die schijn op te willen wekken. We hebben dit ontwerp na laten rekenen in de GreenCalc-methode en daaruit bleek dat het gebouw helemaal niet duurzaam was."

Als goed voorbeeld gaf hij het winnende ontwerp van het kantoor in Terneuzen, van opMAAT uit Delft. "Dit bureau heeft duurzaamheid op een hoog niveau getild. Het is een buitengewoon prettig en aangenaam kantoor, en tegelijkertijd heel zichtbaar."
Eén van de gezichtsbepalende onderdelen van het gebouw is het hergebruik van sloopmateriaal, waaronder oud hout. "Soms is dat goed, en soms ook slecht", aldus Patijn. "Dat hangt samen met de overtuiging. De pioniers in dubo zijn met iets begonnen wat ze ook graag in de vormgeving tot uitdrukking wilden brengen. Een demonstratie als het ware van de natuur in gebouwen. Uit oogpunt van vormgeving waren het helaas vaak middelmatige architecten, die niet echt aansprekende producten wisten te maken. Nu is dat anders. Neem het Educatorium in Utrecht. Een enorm innovatief ontwerp met een element van humor, wat zo vaak ontbreekt bij dubomensen. De ironie zit hem hier in het feit dat op een regenrijke dag het water met een hels kabaal naar beneden klettert. Dat heeft een enorm effect op het verblijf in die ruimte."
Metz: "Maar het werkt niet. Het zou een positieve invloed moeten hebben op het binnenklimaat, maar dat blijkt niet het geval te zijn."

Patijn: "Dat is wel vaker het probleem bij de architectuur. Dat iets niet zo blijkt te werken als je gedacht had. Een ander goed voorbeeld is het kantoor van Alterra in Wageningen. Een voorbeeld van een kantoorconcept waarbij je direct veronderstelt dat het daar heel goed toeven is. Hele mooie buitenruimtes, mooi ingericht." Terug naar top

Duitse duurzaamheid

Dat het ontwerp voor dit gebouw evenals het voorbeeld uit Linz van Post gemaakt werd door een Duitse architect, is volgens Patijn niet helemaal toevallig. "Duurzaamheid staat in Duitsland op een hoger niveau dan in Nederland. Ook duurzaamheid in de betekenis van degelijkheid. Dat is daar de normaalste zaak van de wereld. Aandacht en verzorging staan daar nog altijd voorop in de bouw."

In Nederland gaat het anders, stelt ook Post. "Alles wat duurzaam is, wordt hier later in het proces bevochten. Duitsers hebben voordat je binnenkomt al bepaald wat duurzaamheid betekent. In de ogen van de Duitsers zwalken we hier met duurzaamheid alle kanten uit." Metz: "Met de Nederlandse architectuur is het net als met het Nederlandse eten: gericht op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Het moet nog steeds heel erg snel. Gemiddeld worden er in Nederland 28 fouten geconstateerd bij de oplevering van een woning. Om je dood te schamen. Het mag best procesmatig, maar niet slordig."

Een deelnemer merkte vanuit de zaal op dat de hedendaagse architectuur zich steeds meer kenmerkt door exorbitante vormen, waar een grote onrust van uit gaat. Onzin, oordeelde Metz. "Er is geen land waar zo veel monotonie heerst als hier. Het grootste deel van wat er hier gebouwd wordt, is juist hartstikke homogeen. Nu krijgen we eindelijk een beetje afwisseling en dan is het weer niet goed."

Patijn: "We bouwen hier seriematig met een variatiesausje daaroverheen. Mijn Belgische vrienden moeten daar vreselijk om lachen. Die zeggen: 'jullie kunnen dat niet'. In België bouw je zelf een huis, en wat de buurman doet, moet hij weten. Dat is bij ons niet. Wij bouwen op dezelfde manier door, maar zeggen vervolgens dat het op zijn Belgisch is. Terwijl het puur cosmetisch is. Het is ook raar te veronderstellen dat als je de consument aan het woord zou laten alles dan zo veel gevarieerder zou worden. Ik denk niet dat dat het geval is. Als de consument het voor het zeggen krijgt, gaat de middelmaat overheersen."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...