Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA twijfelt aan standpunt minister inzake schikking

Datum nieuwsfeit: 28-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA niet overtuigd van juistheid standpunt minister inzake schikking Schipholtunnel

De CDA-fractie in de Tweede Kamer is er niet van overtuigd dat minister Korthals van Justitie niet in beroep kon gaan tegen de schikking tussen het Openbaar Ministerie en de bestuurders van drie bedrijven, die betrokken waren bij de aanleg van de Schipholtunnel. Ronduit schokkend vindt de fractie de afspraak tussen beide partijen dat de betrokken bestuurders hun vervolging met veel geld hebben kunnen afkopen.

"Maar liefst 28 gevallen van valsheid in geschrifte zijn vastgesteld", aldus Tweede Kamerlid Gerd Leers, die namens het CDA het woord voerde tijdens het plenair debat over de bouwfraude. "Het gaat om ernstige strafbare feiten die de samenleving schokken. Dat is reden voor een openbare handeling, aldus de eigen richtlijn van de minister." Die komt er niet, als het aan de minister ligt. Volgens hem kan hij, als verantwoordelijke voor het Openbaar Ministerie, niet in beroep gaan tegen de handelwijze van datzelfde Openbaar Ministerie.

Verhouding Minister - Openbaar Ministerie
Leers wees er tijdens het debat op dat de minister vooraf aanwijzingen had kunnen geven aan het Openbaar Ministerie. "Als hij dat niet doet, kan het Openbaar Ministerie zijn gang gaan, waardoor eventuele fouten achteraf niet meer kunnen worden hersteld, noch door de Minister, noch door de rechter."

Het CDA vindt het verder "onbegrijpelijk" dat de minister niet door het Openbaar Ministerie op de hoogte is gesteld van de op handen zijnde schikking, terwijl hij wel verantwoordelijk is voor het Openbaar Ministerie en verantwoording moet afleggen voor de handelwijze van het Openbaar Ministerie. Leers: "Voor ons is er geen twijfel over dat het college van Procureurs-generaal de minister had moeten informeren." Temeer, omdat het om een politiek gevoelige zaak ging en gaat.

Leers wilde weten wat de minister van de uitspraken van Procureur-Generaal De Wijkerslooth vond, die stelde dat hij de Minister niet heeft geïnformeerd, omdat de Staat belanghebbende was. "Wat ons betreft had hij er nooit genoegen mee moeten nemen buiten spel gezet te worden.

Vertrek Van Gijzel
Voorafgaand aan het debat merkte woordvoerder Gerd Leers op het zeer te betreuren dat ex-PvdA-kamerlid Rob van Gijzel niet aan het debat deelnam. "U kunt zich voorstellen, dat mij dat bijzonder raakt, omdat ik samen met Rob van Gijzel al een hele periode actief doende ben geweest met deze zaak. Zijn vertrek is een verlies voor de parlementaire democratie. Ik wens hem veel succes."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie