Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Visie op mantelzorg provincie Zuid-Holland

Datum nieuwsfeit: 28-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

27-11-2001
Visie op mantelzorg

Vrijdag 23 november presenteerden vijf regionale Mantelzorgorganisaties uit Zuid-Holland hun visies over de belangenbehartiging van Mantelzorgers. Volgens gedeputeerde Loes van Ruijven (o.a. Zorg en Ouderenbeleid) maken deze beleidsplannen duidelijk wat men onder mantelzorg verstaat en welke belangen er behartigd moeten worden. Ook staat er in de plannen hoe het met de mantelzorgsituatie in de desbetreffende regio gesteld is. De visies gelden als goede basis om de mantelzorgorganisaties meer invloed te laten hebben op het beleid en ervoor te zorgen dat ze een meer gewaardeerde en geaccepteerde gesprekspartner zijn van zorgaanbieders, gemeenten en zorgkantoren in de provincie. De LOT (Vereniging van Mantelzorgers) en de provincie Zuid-Holland willen een structureel vervolg geven aan de ondersteuning en belangenbehartiging van mantelzorgers.

Het belang van het herkennen en erkennen van mantelzorgers komt in alle visies nadrukkelijk naar voren. Het zijn vruchten van een driejarig project dat sinds 2000 loopt in Zuid-Holland om de belangen van mantelzorgers centraal te stellen. Omdat dit project zo succesvol is, maken de provincie Zuid-Holland en de LOT zich sterk voor de positionering en oprichting van regionale mantelzorgorganisaties in heel Zuid-Holland. Veel mantelzorgorganisaties zijn nog in oprichting. Mede door de mantelzorgorganisaties is al veel meer aandacht gekomen voor de positie van de mantelzorgers.

De vijf regionale mantelzorgorganisaties die hun visie vrijdag gepresenteerd hebben, zijn gevestigd in de regio's Delft Westland Oostland, Midden Holland, Zuid-Holland Zuid, Haagse Randgemeenten en Nieuwe Waterweg Noord. De andere regio's in Zuid-Holland bekijken op hun beurt ook de mogelijkheden voor de vorming van een regionale mantelzorgorganisatie.

De heer Ouwerkerk van het LOT meldde op de bijeenkomst dat het draagvlak voor de collectieve belangenbehartiging van mantelzorgers groeit. Het Ministerie

van VWS heeft geld toegezegd aan het LOT om voor meer erkenning en herkenning te zorgen van de mantelzorgers. Ook de provincie Zuid-Holland stelt hiervoor reeds geld beschikbaar.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie