Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Depressieve jongeren hebben baat bij internetforum

Datum nieuwsfeit: 28-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

STICHTING KORRELATIE

Depressieve jongeren hebben baat bij internetforum

Uit onderzoek van Korrelatie blijkt dat een discussieforum op internet een effectief middel is om lotgenoten met elkaar in contact te brengen. Het onderzoek, gesubsidieerd door het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (NFGV), is gehouden onder bezoekers van een forum voor depressieve jongeren. Herkenning, erkenning en steun zijn de belangrijkste redenen waarom de jongeren het forum bezochten. Concrete hulpverlening krijgen ze echter liever via e-mail.

Het forum was ruim een jaar lang onderdeel van www.zwaarweer.nl, een internetsite voor jongeren met een depressie. Van alle jongeren was 79% vrouw. Driekwart van hen was jonger dan 19 jaar. Zij waren gemiddeld één tot vier uur per week op het forum. Jongeren surfden naar de site om lotgenoten te ontmoeten, ervaring uit te wisselen en te constateren dat je niet de enige bent. Het forum blijkt een geschikt medium voor steun, begrip en medeleven. Voor het verkrijgen van hulp is een forum echter te openbaar. Hulpverlening kan beter plaatsvinden via één-op-één contact, bijvoorbeeld via e-mail of chat.

Website voor jongeren met depressies
De site www.zwaarweer.nl is in het najaar 2000 gestart in het kader van de Nationale Dag voor de Geestelijke Gezondheid. Het forum is opgezet als virtuele ontmoetingsplaats waar bezoekers met elkaar van gedachten konden wisselen. Dit paste goed bij de verwachtingen en de redenen van jongeren om het forum te bezoeken. Op 15 november 2001 is het forum gesloten. De site is nog steeds online. Het blijkt in een informatiebehoefte te voorzien en is succesvol te noemen.

11)'Lekker anoniem'
Vooral voor jongeren, die toch al veel met internet werken, is een forum een goede aanvulling op andere hulp- en dienstverlening. Uit het onderzoek blijkt dat zij internet een snel, gemakkelijk, vrijblijvend en vooral anoniem medium vinden. En daardoor geschikt om problemen te bespreken. 'Het praat gewoon gemakkelijker', 'ik kan me beter uitdrukken op papier', en 'ik schaam mij voor wat ik doe en zo blijf ik lekker anoniem', aldus enkele reacties van bezoekers. Ook de bereikbaarheid van het forum vinden zij een voordeel: 'het heeft een lage drempel' en is 'beschikbaar op rare tijden'.

Ontwikkelingen op internet
Een forum is een betrekkelijk nieuwe vorm van internetdienstverlening, waar organisaties op het gebied van zorg en welzijn nog weinig ervaring mee hebben. Daarom heeft Korrelatie, met ondersteuning van het NFGV, het initiatief genomen tot dit onderzoek. De resultaten zijn gepresenteerd op het congres Digitaal Gezond.
Het NFGV subsidieert innovatieve projecten op het gebied van de geestelijke volksgezondheid en ondersteunde in dat kader het onderzoek. Korrelatie heeft met een online e-mail service al eerder stappen gezet om de mogelijkheden van dienstverlening op het internet te verkennen.


---

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie