Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mercedes-Benz Actros leverbaar met Telligent® ESP

Datum nieuwsfeit: 28-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
BedrijfsautoRAI

28-11-2001

Mercedes-Benz Actros leverbaar met Telligent® ESP

Telligent® ESP is in staat om vroegtijdig een dreigende instabiliteit te herkennen, zoals uitbreken of slipgevaar, en passende maatregelen te nemen door gerichte acties van het Telligent® remsysteem. Dankzij ESP blijft het voertuig beheersbaar en stabiel, zelfs in moeilijke situaties zoals plotselinge uitwijkmanoeuvres en bochten of snelwegafritten die met te hoge snelheid worden genomen. Het systeem wordt in Nederland tegen een meerprijs van 2.000 aangeboden.

Behalve ESP heeft DaimlerChrysler de afgelopen periode nog een tweetal belangrijke systemen voor trucks op de markt gebracht, de Telligent® afstandsregeling en de spoorassistent. Met deze actieve veiligheidssystemen wordt de veiligheid van vrachtwagens en de bescherming van andere weggebruikers duidelijk verbeterd. Telligent® ESP is in alle rijsituaties permanent actief en maakt gebruik van de componenten van het Telligent® remsysteem. Het systeem corrigeert hierbij, binnen de grenzen van wat fysiek mogelijk is, de situaties waarbij de chauffeur normaliter nauwelijks nog een kans heeft om het voertuig onder controle te houden.

Alle gedragingen van het voertuig worden continu geregistreerd. Wanneer het voertuig, in een voor de chauffeur oncontroleerbare situatie terechtkomt, maakt Telligent® ESP gebruik van de ABS en ASR functies van het Telligent® remsysteem om de situatie weer onder controle te krijgen. Bovendien meet en registreert het systeem continu de volgende variabelen: de rotatiesnelheid om de verticale as (gierhoeksnelheid), de stuurwielhoek, de dwarsversnelling, de wieltoerentallen en de remdruk.

Wanneer de gemeten variabelen de grenswaarden overschrijden, grijpt ESP vliegensvlug in. Door middel van een nauwkeurig gedoseerde remwerking op één of meerdere wielen en/of door een doelgerichte aanpassing van het motorkoppel wordt de combinatie weer op de juiste koers gebracht.

Een belangrijk pluspunt van Telligent® ESP is de grote snelheid waarmee het systeem functioneert. Tussen het moment waarop een gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan en het feitelijke ingrijpen van het systeem, ligt niet meer dan een fractie van een seconde. Als bijvoorbeeld in een te snel genomen bocht de achteras dreigt uit te breken, dan remt ESP het voorwiel aan de buitenkant van de bocht gedoseerd af tot de slip is opgeheven. De remkracht wekt daarbij een draaimoment op dat de kritische draaibeweging compenseert en daarmee het voertuig stabiliseert. Tegelijkertijd wordt de spoorkracht van de aangedreven as verhoogd door een nauwkeurige aanpassing van het motorkoppel.
Een verdere doorontwikkeling van ESP is de vergaande beveiliging tegen kantelen, een veel voorkomend risico bij vrachtwagens. Hiervoor werd Roll Over Stability Control ontwikkeld. Door een permanente beoordeling van alle data die in de Telligent® ESP en het Telligent® remsysteem beschikbaar zijn, kan de kantelgrens van een oplegger vroegtijdig worden bepaald, waarna dit door gericht ingrijpen in het motormanagement kan worden voorkomen.

Systemen zoals Telligent® ESP zijn na ABS, ASR en de Telligent® (automatische) transmissies, nieuwe mijlpalen van DaimlerChrysler op weg naar een optimale actieve veiligheid van vrachtwagens. s Werelds toonaangevende bedrijfswagenfabrikant helpt hiermee de chauffeur om - ondanks de toenemende verkeersdrukte - kritische situaties het hoofd te bieden. Ook de spoorassistent en afstandsregeling zijn goed ontvangen door de transportondernemers: ruim 900 Mercedes-Benz trucks zijn uitgerust met de spoorassistent, 600 zijn er voorzien van de Telligent® afstandsregeling.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie