Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afschieten konijnen sportvelden in Leeuwarden toegestaan

Datum nieuwsfeit: 28-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Rechtbank LeeuwardenAfschieten konijnen op sportvelden toegestaan door bestuursrechter (gemeente Leeuwarden)

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 28-11-2001

De beheerder van de sportvelden in Leeuwarden heeft bij het ministerie van LNV een vergunning op grond van de Jachtwet gevraagd om konijnen te bestrijden. Deze konijnen brengen schade toe aan de sportvelden, waardoor het risico op blessures bij de sporters toeneemt. Een afrastering helpt volgens verzoekster onvoldoende om de konijnen te weren, zodat er moet worden overgegaan tot het terugdringen van de populatie door het bejagen van de konijnen met behulp van een geweer en kunstlicht.
Op grond van art. 53 lid 1 van de Jachtwet kan zo'n vergunning onder andere worden verleend in het belang van de volksgezondheid. Het ministerie heeft de gevraagde vergunning geweigerd, met name omdat het voorkomen van sportblessures niet valt onder het begrip volksgezondheid. Het zou daarbij alleen kunnen gaan om ziekten en gebeurtenissen van epidemische omvang.
De president van de rechtbank Leeuwarden, sector bestuursrecht, is het daar echter niet mee eens. Hij vindt de interpretatie van het begrip volksgezondheid door het ministerie te beperkt en vindt dat het voorkomen van sportblessures wel degelijk onder het begrip volksgezondheid valt. De president wijst er daarbij nog op, dat de Jachtwet binnenkort wordt vervangen door de Flora- en Faunawet. In die laatste wet is expliciet geregeld dat de voorkoming en bestrijding van schade door vossen of konijnen op sportvelden een reden is om een vergunning te verlenen.
Het beroep is dan ook gegrond verklaard en de president heeft de voorlopige voorziening getroffen dat de beheerder van de sportvelden over de gevraagde vergunning beschikt.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AD6269
(Zie het originele bericht)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie