Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Groningen

Datum nieuwsfeit: 28-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Groningen, plaats: Groningen 28-11-2001
Politie houdt man aan voor internetfraude woensdagmiddag 28 november 2001

Verdachte (18) aangehouden

De politie heeft dinsdagochtend een 18-jarige man in Leeuwarden aangehouden die verdachte wordt van fraude door middel van het internet. De man genereerde creditcard nummers en kocht goederen bij diverse internetwinkels in het gehele land. Hiermee wist hij zowel creditcard maatschappijen als internetwinkels fors te duperen. De schade voor de bedrijven wordt geschat op ruim honderd duizend gulden. In juli 2001 werd reeds op drie plaatsen in Leeuwarden huiszoeking gedaan. Daarbij werden enkele tienduizenden guldens alsmede de administratie en zes computers van de verdachte in beslag genomen. Ook werden diverse, door middel van internet bestelde goederen, bij hem aangetroffen die eveneens in beslag zijn genomen. Meerdere aanhoudingen sluit de politie niet uit.

Het onderzoek, dat gedaan wordt door het Interregionale Fraude Team noord in samenwerking met Regiopolitie Friesland, is inmiddels ruim een jaar geleden begonnen. Door een van de creditcard maatschappijen werd bij de politie melding gemaakt van het misbruik van creditcards via internet bestellingen. Na een zeer uitgebreid vooronderzoek bleek dat de verdachte veel bestellingen deed en de goederen op zijn adres in Leeuwarden liet bezorgen. Via diverse internetbedrijven kwamen bovendien klachten binnen van creditcard houders die een rekening gepresenteerd kregen zonder dat zij goederen hadden gekocht. Meestal gebruikte hij een door hem via internet gegenereerd cardnummer slechts enkele keren, waarna de verdachte overging naar een ander door hem gegenereerd nummer. Pas nadat de rekening bij de cardhouder gepresenteerd werd kon blijken van de fraude. Door op deze wijze bestellingen te doen wist de verdachte tientallen bestellingen te plaatsen bij diverse internetwinkels door het gehele land. Enkele tientallen cardhouders over de gehele wereld werden de dupe van de kooplust van de verdachte. De door hem gekochte goederen, zoals cds, bloemen, kleding, computers, een zonnebank etc. werden voor zover tot nu toe is gebleken voor eigen gebruik aangewend. De cardhouders worden door de credit maatschappijen schadeloos gesteld.

De internetbedrijven en de creditcard maatschappijen zijn het meest gedupeerd. De internet branche maatschappijen hebben inmiddels afspraken gemaakt om de controle op internet aankopen nog beter te beveiligen.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie. 0900 - 8844 (30ct pm)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie