Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe scantechniek voor opsporen lymfeklierkanker

Datum nieuwsfeit: 28-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

28 november 2001

Nieuwe scantechniek voor opsporen lymfeklierkanker geeft goede resultaten

Jaarlijks wordt in Nederland bij 2500 personen lymfeklierkanker geconstateerd. Bij 80% betreft dit een non-Hodgkin lymfoom. De overige patiënten hebben de ziekte van Hodgkin. Om de juiste behandelwijze te bepalen is het niet alleen van belang het type lymfeklierkanker te weten, maar ook de exacte locatie van de tumor(en). Dankzij een bij AZR Dijkzigt ontwikkelde techniek, genaamd somatostatine receptor (SS-R) scintigrafie, is men beter in staat de uitbreiding van de ziekte vast te stellen. Elly Lugtenburg promoveert woensdag 28 november 2001 op dit onderwerp aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar proefschrift luidt: Somatostatine receptor scintigrafie in maligne lymfomen.

De uitbreiding van de ziekte in het lichaam wordt onderzocht met behulp van beeldvormende technieken. De huidige technieken, zoals computer tomografisch (CT) onderzoek en echo-onderzoek van hals, borstholte en buikholte, schieten soms tekort en daardoor worden uitzaaiingen van lymfeklierkanker niet opgespoord.

Zo kunnen bijvoorbeeld lymfeklieren in de buik en aantastingen van lever en milt worden gemist. Bovendien kan de CT scan geen goed onderscheid maken tussen littekenweefsel en nog actieve ziekte in een restmassa, die is achtergebleven na behandeling van de ziekte.

Veertien jaar geleden, in 1987, werd op de afdelingen nucleaire- en inwendige geneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam Dijkzigt een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee bepaalde tumoren succesvol in beeld kunnen worden gebracht. Deze techniek wordt somatostatine receptor (SS-R) scintigrafie genoemd. Op de buitenkant van sommige tumorcellen, waaronder lymfeklierkankercellen, bevinden zich somatostatine receptoren. Deze receptoren kunnen zichtbaar worden gemaakt door inspuiting van het radioactief gekoppelde somatostatine analogon octreotide.

De promovenda presenteert in haar proefschrift de resultaten van studies, waarbij de waarde is onderzocht van SS-R scintigrafie om de uitbreiding van de ziekte in het lichaam vast te stellen bij patiënten met lymfeklierkanker. SS-R scintigrafie blijkt een duidelijke meerwaarde te hebben bij patiënten met de ziekte van Hodgkin. De ziekte van Hodgkin is een kwaadaardige ziekte die bij de grote meerderheid van de patiënten goed kan worden behandeld, echter bij een deel steekt de ziekte na verloop van tijd toch de kop weer op. Een belangrijke bevinding is dat de SS-R scan bij alle onderzochte patiënten met deze ziekte het lymfoom aankleurt. SS-R scintigrafie is in vergelijking met de CT scan de betere techniek voor het opsporen van tumoren boven het middenrif. SS-R scintigrafie blijkt vooral belangrijk te zijn voor patiënten die na beoordeling van de CT scan in een beginstadium van de ziekte worden ingedeeld. Bij een aanzienlijk deel (20%) van deze patiënten ontdekt SS-R scintigrafie nieuwe beschadigingen. Dit heeft directe consequenties voor de keuze van de behandeling. Bij die patiënten die zich bij nader inzien toch in een verder gevorderd stadium van de ziekte bevinden, zal aanpassing van de behandeling gebeuren op geleide van de bevindingen van de SS-R scan.

Promotoren: prof.dr. B.Löwenberg, hematologie, en prof dr. E.P.Krenning, nucleaire geneeskunde

Noot voor de pers

Promotie 28 november 2001, 13.45 uur
Plaats: Hoboken, collegezaal 7
Info: bij de promovenda, tel (010) 463 3123
e-mail (lugtenburg@haed.azr.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie