Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel mensen willen extra betalen voor 'diervriendelijk'

Datum nieuwsfeit: 28-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Dierenbescherming
Zoek soortgelijke berichten
Dierenbescherming

Acht van de tien mensen wil extra betalen voor 'diervriendelijk' 28/11/01
In de maand oktober hebben wij op deze site een enquête gehouden over vlees en vleesconsumptie. In totaal namen 1170 mensen deel aan de enquête; daarvan bestond de helft uit leden van de Dierenbescherming. Uit de enquête blijkt dat 95% van de respondenten vindt dat er anders met dieren in de veehouderij moet worden omgegaan. Daarvan vindt 83% dat ten minste de huisvesting van de dieren aangepast moet worden aan het natuurlijke gedrag van het dier en dat het naar buiten moet kunnen om te scharrelen. Van alle respondenten is 81% bereid om meer te betalen voor biologisch- en scharrelvlees.
Bijna een derde van de respondenten geeft aan geen vlees te eten. Van degenen die aangeven regelmatig vlees te eten (70%) blijkt maar liefst 72% wel eens biologisch- of scharrelvlees te kopen. Als belangrijkste reden daarvoor wijst 88% het aspect dierenwelzijn aan. Verder werd uit de enquête duidelijk dat mannen meer vlees eten dan vrouwen, maar minder vaak biologisch- of scharrelvlees kopen. Meer vrouwen dan mannen geven aan dat er anders met dieren in de huidige veehouderij moet worden omgegaan. Bovendien zijn vrouwen meer geïnteresseerd in verkooppunten van biologisch- en scharrelvlees.
In het algemeen blijkt dat hoe hoger het opleidingsniveau is, hoe meer diervriendelijk vlees wordt geconsumeerd. Jongeren tot 25 jaar eten meer vlees dan 25-plussers en ouders met kinderen eten ook vaker vlees dan mensen met één- of tweepersoonshuishoudens. Van de consumenten die altijd biologisch- of scharrelvlees kopen, vormen de 40-plussers de grootste groep.
Een logische uitkomst was dat leden van de Dierenbescherming minder vaak vlees eten dan niet-leden en vaker kiezen voor biologisch- en scharrelvlees of helemaal geen vlees. Dierenbescherming: Pluim voor beleidsvoornemen Brinkhorst 26/11/01
De Dierenbescherming reikt minister Brinkhorst van Landbouw morgenavond een pluim uit voor zijn beleidsvoornemen dierenwelzijn. Dit voornemen wordt vanaf 18:00 uur in een Algemene Overleg met de Vaste Kamercommissie van Landbouw besproken.
De Dierenbescherming is zeer positief over het streven om gehouden dieren in een omgeving te laten leven waarin zij hun natuurlijk, soorteigen gedrag kunnen vertonen. Daarnaast moeten dieren vrij zijn van onder andere pijn, honger, angst en chronische stress. In de praktijk kan dit het einde betekenen het houden van kippen en konijnen in kooien en van de intensieve hertenhouderij. Ook de castratie van biggen zal ter discussie komen te staan. De Dierenbescherming hoopt dat de minister dit voornemen zeer spoedig omzet in concrete maatregelen.
de reactie van de Dierenbescherming leest u hier. Harry Potter-rage moet niet leiden tot aanschaf sneeuwuil 22/11/01
De Dierenbescherming waarschuwt alle Harry Potter-fans zich niet te laten verleiden tot de aanschaf van een uil als huisdier. Vanavond gaat de Harry Potter-film in première, waarin een sneeuwuil een belangrijke rol speelt. De sneeuwuil is een beschermde diersoort en absoluut ongeschikt als huisdier. De Dierenbescherming wil voorkomen dat mensen de uil als huisdier gaan aanschaffen. Eerder gebeurde dit naar aanleiding van de Disney-film '101 Dalmatiërs', toen er massaal dalmatiërs werden aangeschaft, die later massaal in het asiel belandden.
De sneeuwuil is een roofvogel die vooral 's nachts actief is. Hij heeft een groot territorium nodig. Dat betekent dat de dieren onmogelijk in een kooi of een volière gehouden kunnen worden. Daarnaast worden ze heel oud en verspreiden ze een sterke en onaangename geur. Overigens is het verhandelen en in bezit hebben van een uit het wild gevangen sneeuwuil verboden. Kids for Animals doneren f 1000,- aan Paardenkamp 15/11/01
Milou Voorwinden uit Amersfoort schenkt woensdag 21 november om 13.30 uur f 1000,- aan Stichting De Paardenkamp in Soest. Zij doet dit namens Kids for Animals, de jeugdclub van de Dierenbescherming. De Paardenkamp is een rusthuis voor oude paarden en heeft 68 paarden onder haar hoede. De stichting heeft echter onvoldoende ruimte om aan de vraag te voldoen, er staan zo'n 300 paarden op een wachtlijst. Er komt daarom nieuwbouw, waardoor er volgend jaar voor honderd paarden ruimte is. Financiële bijdragen zijn daarvoor zeer welkom. De duizend gulden van de kids komen uit de Dierenhulpspaarpot. Meer daarover leest u op www.kidsforanimals.nl.
Zeven verwaarloosde paarden gered
09/11/01
Bij een boerderij in Megchelen (Gld.) heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) vandaag zeven verwaarloosde paarden en een jonge hond in beslag genomen. De paarden liepen buiten in de modder en hadden geen droge ligplek tot hun beschikking. Bij enkele dieren waren de hoeven gedurende lange tijd niet bekapt. De hond is inmiddels overleden. Het vermoeden bestaat dat het diertje is bezweken aan parvo, een uiterst besmettelijke hondenziekte. Tegen de eigenaar van de boerderij annex hondenfokkerij en paardenhandel is proces-verbaal opgemaakt. Over de boerderij zijn in het verleden talloze klachten binnengekomen bij de Dierenbescherming. Ondanks diverse waarschuwingen en processen-verbaal bleef de bedrijfsvoering ronduit onverantwoord. Een voorbeeld hiervan is de vermoedelijke uitbraak van parvo. Als parvo inderdaad wordt vastgesteld, heeft het bedrijf gedurende enkele weken zieke honden verkocht. Op 1 oktober werd al parvo op het bedrijf geconstateerd.
Vandaag dient bij de Raad van State ook een zaak tegen de verdachte. De provincie Gelderland heeft hem een vergunning voor het handelen in honden verleend terwijl deze door de gemeente was geweigerd. De LID heeft de gemeente negatief geadviseerd omdat de eigenaar geen vakbekwaamheidsdiploma bezit. Ook is de huisvesting van de honden niet in orde. Tegen het verlenen van de vergunning door de provincie is de Dierenbescherming in beroep gegaan bij de Raad van State. Kids for Animals geven f 1000,- aan paardenopvang 30/10/01
Lotte Willems en Esmee Stoeten uit Ommen schenken woensdag 31 oktober om 13.30 uur f 1000,- aan stichting 't Olde Manegepeerd in Dalmsholte. Zij doen dit namens Kids for Animals, de jeugdclub van de Dierenbescherming. Het geld is afkomstig uit de Dierenhulpspaarpot. 't Olde Manegepeerd vangt oude en uitgewerkte manegepaarden op en probeert ze een goede oude dag te geven. Kinderen kunnen dit soort initiatieven voordragen voor een bijdrage uit de spaarpot. Die wordt gevuld met geld van extra postzegels, geplakt op bijvoorbeeld kleurwedstrijden, tot jaarlijks circa f 50.000,-. De opbrengst wordt verdeeld onder een aantal goede dierendoelen, zoals Stichting AAP, het Berenbos, reptielenopvang Serpo, Zeehondencrèche Pieterburen en een aantal kleinere opvangcentra, aan te wijzen door kinderen zelf. Uit die spaarpot krijgt 't Olde Manegepeerd duizend gulden. Grote respons vleesenquête

01/11/01
Met ingang van donderdag 1 november is de vlees-enquête gesloten. Maar liefst 1140 mensen hebben aan de enquête meegedaan. Allemaal van harte bedankt! Zoals beloofd worden er onder de deelnemers honderd muis-matjes (zie afbeelding) verloot. De komende weken gaan we aan de slag met de verwerking van de gegevens. We hopen u zo snel mogelijk van de uitkomsten op de hoogte te kunnen stellen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie