Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanpakkers gezocht voor campagne volksinitiatief Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 29-11-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


Uitnodiging

bijeenkomst donderdag 29 november - 19:30 tot 21:30 uur

"AANPAKKERS GEZOCHT VOOR EEN CAMPAGNE VOOR HET VOLKSINITIATIEF IN AMSTERDAM"

Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), Prinsengracht 915, Amsterdam

HET REFERENDUM IS VASTGELOPEN

Vriend en vijand zijn het erover eens: het huidige referendum, in 1994 in Amsterdam ingevoerd, is vastgelopen. Als belangrijkste redenen worden genoemd:


- Burgers mogen alleen voor of tegen (voor)genomen besluiten van de gemeenteraad stemmen, en niet zelf nieuwe voorstellen aan hun medeburgers voorleggen.

- Door de hoge opkomstdrempel zijn alle referenda van na 1995 ongeldig verklaard, ondanks dat steeds een meerderheid de plannen van het gemeentebestuur afwees. Dit is ondemocratisch en zorgt voor een gevoel van zinloosheid onder de mensen die voor niets gingen stemmen.
- De gemeenteraad beschikt over zoveel onduidelijke uitzonderingsgronden dat veel referenduminitiatieven vroegtijdig stranden.

Er is niet veel hoop op verbetering van het bestaande referendum, omdat begin 2002 de Tijdelijke Referendumwet (TRW) ingaat. Deze wet stelt een landelijk uniform referendum in op gemeentelijk, provinciaal en rijksniveau. Amsterdam mag haar verordening alleen veranderen als deze dan meer opschuift richting de voorwaarden van de TRW. Maar deze zijn gemiddeld nog slechter! Tegelijk voelt iedereen in politiek Amsterdam aan dat het referendum in z'n huidige vorm een wassen neus is, en in de praktijk niet werkt. Er komt steeds meer steun voor nieuwe wegen.

EEN NIEUWE WEG: HET VOLKSINITIATIEF

Een oplossing biedt het volksinitiatief. Een volksinitiatief is een referendum over een door burgers aangedragen en geformuleerd onderwerp. Een groep burgers kan zelf een voorstel uitwerken en als zij hier voldoende handtekeningen voor ophaalt, dan wordt over dit voorstel een referendum gehouden.

Daarnaast valt het volksinitiatief niet onder de TRW. De gemeente Amsterdam is - net als alle andere lokale overheden - geheel vrij om alle spelregels zelf vast te stellen. Dit betekent een kans om veel betere spelregels in te voeren en de drempels te verlagen. Na alle debacles van de jaren '90 staan steeds meer politici hiervoor open.

29 NOVEMBER BIJEENKOMST OVER EEN CAMPAGNE

Vanuit het Referendum Platform gaan we in 2002 een campagne houden om het volksinitatief in te voeren. We willen zoveel mogelijk steun verzamelen en politici overtuigen dat dit een goed idee is. Op 29 november houden we een bijeenkomst voor mensen die overwegen, of al hebben besloten, dat ze op enigerlei wijze willen bijdragen aan deze campagne. Op deze avond hopen we een team samen te stellen zodat we aan het werk kunnen!

Op de bijeenkomst wordt gesproken over:

- Het volksinitiatief - wat is dat en waarom zouden we het moeten invoeren?
- De campagne - wat is het doel, waar bestaat die uit, wie gaat het doen? Hoever zijn we al?

- Voor de mensen buiten Amsterdam - waarom nu in Amsterdam en niet ergens anders?

Geef je komst s.v.p. op, of vraag meer informatie aan, bij:
- Ebeth van Loon - tel 020-6830355 - (e.van.loon@baarsjes.amsterdam.nl)
- Arjen Nijeboer - tel 020-6380558 - (arjen.nijeboer@referendumplatform.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie