Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Soest wint Duurzaam Inkopen Prijs

Datum nieuwsfeit: 29-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Soest
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Soest

Gemeente Soest wint Duurzaam Inkopen Prijs

Vandaag, 29 november, ontving directeur Jaap van Gent van de gemeente Soest in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam de Duurzaam Inkopen Prijs. Onder het motto 'Geen woorden maar daden!' reikte prof.dr. J. Telgen van de Universiteit Twente de prijs uit. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 12.500 gulden. De prijsuitreiking was onderdeel van de landelijke netwerkdag van het programma bureau Duurzaam Inkopen. De andere prijzen gingen naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Waterschap de Uitwaterende Sluizen (Noord-Holland). De 12.500 gulden gaat de gemeente Soest besteden aan projecten waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

De gemeente Soest ontvangt de prijs vanwege de wijze waarop in de organisatie draagvlak is gecreëerd voor het begrip duurzaam inkopen. Vorig jaar ondertekende Soest een deelnameverklaring aan het project Duurzaam Inkopen. De consequenties hiervan waren dat de gemeentelijke inkopers milieuaspecten moeten laten meewegen in de uiteindelijke keuze bij de aankoop van een product of dienst. Daarnaast verplichtte de gemeente zich tot het rapporteren van gegevensinformatie om de voortgang van het project Duurzaam Inkopen te volgen. Om bij inkopers het begrip duurzaam inkopen te vergroten, is in samenwerking met de gemeente Houten een training gegeven om de kennis rond het begrip inkopen te verbreden.

Hergebruik
De gemeente Soest besteedt al jaren grote aandacht aan milieu en duurzaamheid. Om dat beleid handen en voeten te geven is een gemeentelijk duurzaamheidplan opgesteld. Dit duurzaamheidplan is telkens voor een vastgestelde periode de kapstok voor het uit te voeren beleid. Een aantal opvallende voorbeelden van de afgelopen perioden zijn de bouw van het kringloopcentrum Spullenhulp, dat voornamelijk is opgebouwd uit hergebruikte materialen. De sloop van het voormalig ziekenhuis Zonnegloren is eveneens een schoolvoorbeeld. Nagenoeg alle bouw- en sloopmaterialen die vrijkwamen tijdens de sloop zijn voor het grootste gedeelte afgevoerd voor hergebruik. Een klein percentage bouw- en sloopafval is gestort als niet-bruikbaar afval. Naast dit hergebruik is de grootste winst dat het ziekenhuisterrein is teruggegeven aan de natuur. Overige opmerkelijke activiteiten zijn het gebruik van FSC gekeurd hardhout dat wordt toegepast bij beschoeiingen van vijvers en bruggen. Hierdoor worden bossen op legale wijze beheerd en gekapt. De ecologische wijk de Boerenstreek en de brandweerkazerne Soest zijn zeker het noemen waard, omdat een hoog gehalte aan duurzaamheid is toegepast.

Groene stroom
Verder wordt voor alle gemeentelijke gebouwen, inclusief het gemeentehuis, groene stroom geleverd. Dit is in het kader van duurzaamheid een grote stap geweest. Veel gemeenten zijn hiermee nog bezig of gebruiken een percentage groene stroom. Met het gebruik van groene stroom heeft de gemeente Soest een voorbeeldfunctie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie