Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Discussie rond toekomst Artotheek Breda

Datum nieuwsfeit: 29-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

29-11-2001

Discussie rond toekomst Artotheek Breda
Het college van burgemeester en wethouders heeft een notitie opgesteld waarin zeven varianten op de toekomstige ontwikkeling van de Artotheek Breda uiteen worden gezet. Op basis van deze notitie voert het college een discussie over de functie en gewenste toekomst van de kunstuitleen in Breda. Aanleiding zijn de gemeentebrede privatiseringsdiscussie en de noodzakelijke herhuisvesting van de Artotheek door de komst van het museum voor grafische vormgeving. Dit in combinatie met de landelijke discussie over de toekomst van de kunstuitleen in Nederland. De voorkeur van het college gaat uit naar privatisering van de uitleenfunctie en het elders binnen het culturele veld onderbrengen van de educatieve taken. Afhankelijk van het resultaat van de politieke discussie worden één of meerdere varianten nader op haalbaarheid onderzocht.

In de notitie die als basis dient voor het politieke debat, zijn zeven varianten op de toekomstige ontwikkeling van de Artotheek Breda uitgewerkt op basis van de Bredase praktijk, het gemeentelijke cultuurbeleid en de toekomstvisie van de FKU (Federatie Kunstuitleen). De huidige functie van de Artotheek omvat naast de kunstuitleen onder andere de organisatie van tentoonstellingen, het geven van voorlichting, de ontwikkeling van educatieve programmas en collectiebeheer. De voorgestelde varianten, die nader op haalbaarheid moeten worden onderzocht, variëren van handhaving van de huidige functie op een andere locatie tot het niet laten voortbestaan van de Artotheek. Andere mogelijkheden zijn verzelfstandiging, terug naar zuivere kunstuitleen, het afstoten van de bedrijven uitleenfunctie, afslanking en het aansluiten van de Artotheek bij een nieuwe formule.

De directe aanleiding van de discussie rond herhuisvesting van de Artotheek is de vestiging van een nieuw museum voor grafische vormgeving in het huidige complex van De Beyerd en de ruimte van de Artotheek, aan de Boschstraat 22 en 22a. Naast de herhuisvesting, speelt ook de gemeentebrede discussie rond mogelijke verzelfstandiging van een aantal gemeentelijke onderdelen, en de landelijke discussie rond de toekomst van de kunstuitleen in Nederland hierin een belangrijke rol.

Breda, 29 november 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie