Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijzondere vondsten in pand voor archiefdienst te Utrecht

Datum nieuwsfeit: 29-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Utrecht
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Utrecht

BIJZONDERE VONDSTEN IN pand voor archiefdienst

Tijdens de voorbereidende sloopwerkzaamheden in het gebouw van de voormalige rechtbank aan de Hamburgerstraat zijn onverwacht veel bouwhistorische vondsten gedaan. De sloopwerkzaamheden lopen vooruit op de verbouwing.

Het gebouw kent een lange geschiedenis, waarvan de oorsprong ligt omstreeks 1050. In die tijd werd in Utrecht de Paulusabdij gesticht. Tot 1596 heeft de Paulusabdij gefunctioneerd. Na de reformatie werd het gebouw aan het Hof Provinciaal (een soort rechtbank) in gebruik gegeven. Het is juist de abdij, waarvan veel restanten teruggevonden zijn. Bekend is de tufstenen kerkmuur die in de Hofpoort zichtbaar is. Veel meer restanten hebben echter de ingrijpende verbouwing in de jaren vijftig van de vorige eeuw overleefd. Op het eerste gezicht leek het alsof de verbouwing dusdanig destructief was geweest dat veel van de tot dan toe bestaande restanten van de abdij verloren waren gegaan.

De meest belangwekkende vondsten zijn:
* de hoofdopzet van de 13de-eeuwse refter (eetzaal) tot op de vroegere eerste verdieping, met sporen van een schouw en vensteropeningen;
* één van de drie 13de-eeuwse spitsboogdoorgangen tussen de voormalige oude kloostergang en de voorruimte van de refter;
* een strook 11de-eeuws tufsteen metselwerk van de oudste kloosterbebouwing;
* sporen van de kruisribgewelven van de 15de-eeuwse kloostergang;
* restanten van de poort naar de kloostergang vanaf het vroeger veel lager liggende voorplein;
* op kelderniveau een 15de-eeuwse onderdoorgang tussen de refter en een ander kloostergebouw;
* op kelderniveau diverse keldervensters en sporen van gewelven.
Utrecht, 29 november 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie