Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Drie genomineerden voor de provinciale Milieuprijs 2001

Datum nieuwsfeit: 29-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
1006902000

Uitreiking16 januari 2002
Drie genomineerden voor de provinciale Milieuprijs 2001

Uit 21 inzendingen zijn drie genomineerden voor de provinciale Milieuprijs 2001 gekozen. De genomineerden zijn: Brabebo Autorecycling in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen), Van der Kleij textielreiniging in De Meern (gemeente Utrecht) en het agrarische loonwerkersbedrijf Hans van Leeuwen in Linschoten (gemeente Montfoort). De provincie Utrecht stelt elk jaar een geldbedrag beschikbaar voor drie bedrijven of instellingen binnen de provincie die zich op milieugebied verdienstelijk hebben gemaakt, Bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, landbouw, bodembeleid of afvalstoffenbeleid. De winnaars moeten de geldprijzen besteden aan nieuwe milieu-investeringen, zodat er een blijvende impuls wordt gegeven aan milieubewust ondernemen.

Brabebo Autorecycling in Mijdrecht is sinds de jaren '80 een voorbeeld voor alle nieuwe in de branche te verlenen milieuvergunningen. Een paar jaar geleden kreeg Brabebo (samen met vier andere bedrijven) als eerste in de autodemontagebranche het ISO 9002 certificaat. Het bedrijf fungeert op dit moment als testbedrijf voor ontwikkelingen op het gebied van voorraadbeheer en afvalstoffenregistratie. Er wordt actief gewerkt aan de zuivering van bedrijfsafvalwater en de doelstellingen op het gebied van recycling is hoog: in 2005 wil Brabebo Recycling 95% van auto-onderdelen realiseren.
Van der Kleij textielreiniging, een wasserij voor horecatextiel, boekt milieuwinst door veel water te besparen. Door middel van twee computergestuurde wasstraten is 5,5 liter water nodig per kilo was, terwijl het bedrijfstakgemiddelde 9 à 10 liter per kilo was is. Daarnaast wordt water hergebruikt en energie en wasmiddelen bespaard. In het droogproces vindt warmeterugwinning plaats en voor het transport van linnengoed wordt geen wegwerpverpakkingsmateriaal gebruikt. Het besturingsprogramma dat in de wasserij gebruikt wordt, is door Van der Kleij zelf mede ontwikkeld. Hans van Leeuwen is een agrarische loonwerker met een melkrundveebedrijf. Hij is actief bezig met het optimaliseren van drijfmesttoepassing, waarbij minder kunstmest gebruikt wordt, minder uitspoeling van mest plaatsvindt én een reductie van ammoniakverdamping gerealiseerd wordt. Daarnaast werkt Hans van Leeuwen samen met het PlantResearchInstitituut in Wageningen, waarbij met een lichtapparaat de activiteit van het bladgroen van onkruid gemeten wordt. De mate waarin gebruikt gemaakt moet worden van bestrijdingsmiddelen wordt daar vervolgens op afgestemd.

Door de provincie Utrecht zullen de genomineerden beloond worden met geldprijzen die variëren van f 1.500,= (&0128; 681,=) tot f 10.000,= (&0128; 4.538,=). Daarnaast ontvangt nog een ander bedrijf een eervolle vermelding. De uitreiking van de Milieuprijs 2001 zal woensdag 16 januari 2002 op feestelijke wijze plaatsvinden.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Annemieke van Leeuwen, 030 - 258 3151 of per e-mail: Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie