Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlander vindt aids grootste gezondheidsprobleem

Datum nieuwsfeit: 29-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Stichting Aids Fonds
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Aids Fonds

NIPO-onderzoek: Nederlander vindt aids grootste gezonheidsprobleem (29 november 2001)

55% van de Nederlanders vindt aids het grootste gezondheidsprobleem ter wereld. Meer dan de helft van de Nederlanders schat echter het aantal mensen met hiv wereldwijd te laag in. Momenteel leven 40 miljoen mensen met hiv. In Nederland komt aids op de vijfde plaats en wordt de ernst van aids daarmee veel lager ingeschat. Als het meest effectief middel tegen de epidemie noemt 42% voorlichting. 27% vindt wetenschappelijk onderzoek het meest effectief.

Op verzoek van STOP AIDS NOW!, een krachtenbundeling van Aids Fonds, Hivos, ICCO, Memisa en Novib, heeft het NIPO-onderzoek gedaan om te meten hoe het Nederlandse publiek denkt over aids als probleem in Nederland en als wereldprobleem. Na terrorisme en oorlog staat aids op de derde plaats als het gaat om grote wereldproblemen. Gevraagd naar gezondheidsproblemen komt aids op de eerste plaats (55%), gevolgd door ondervoeding (22%) en kanker (8%). Voor Nederland zelf wordt een geheel andere inschatting gemaakt. Hier staan kanker en hart- en vaatziekten op de eerste twee plaatsen als belangrijkste gezondheidsproblemen. Aids komt op de vijfde plaats. De conclusie is dat de Nederlander goed op de hoogte is van de ernst van de ziekte aids, maar de vraag mag worden gesteld of men zich daarbij wel realiseert dat aids een infectieziekte is.Desondanks schat meer dan de helft van de Nederlanders het aantal mensen met hiv wereldwijd te laag in. Naar de vraag over de rol van Nederland in de wereldwijde aidsbestrijding valt er nog veel uit te leggen, omdat meer dan eenderde geen helder beeld heeft van wat Nederland doet op dit gebied. Als het gaat om het meest effectieve middel tegen de epidemie is 42% van mening dat dat voorlichting is en 27% noemt wetenschappelijk onderzoek. Het belang van de beschikbaarheid van medicijnen (hiv-remmers) en de zorg voor mensen met hiv worden betrekkelijk laag ingeschat.
In de top 5 van organisaties die zich actief inzetten in de strijd tegen aids worden, naast het Aids Fonds en STOP AIDS NOW!, vooral ontwikkelingsorganisaties genoemd, wat aangeeft dat men aids tegenwoordig terecht als een ontwikkelingsprobleem ziet.

Op de vraag of men iemand met hiv kent in zijn omgeving geeft nog maar
1 op 25 mensen aan dat dat het geval is, tegen bevindingen uit eerder onderzoek in 1998 van 1 op de 10. Deze daling wijst erop dat aids in Nederland onzichtbaarder is geworden. Het aantal aidsdiagnoses is immers drastisch afgenomen door de behandelmogelijkheden. Dit betekent echter ook dat er meer mensen met hiv in leven zijn dan in 1998. Dit kan vermoedelijk worden toegeschreven aan het positieve effect van de behandelingsmogelijkheden, die tegenwoordig beschikbaar zijn.

Op de vraag of men zich zorgen maakt over het eigen risico op besmetting blijkt dat slechts 1 op de 10 mensen daarover bezorgd is. Van deze 10% zegt 48% zich desalniettemin niet te hebben laten testen. Dat is jammer omdat er grote gezondheidswinst te behalen is met kennis over de eigen serostatus, gelet op de verbeterde behandelmogelijkheden in Nederland.In totaal zijn 1088 Nederlanders in alle leeftijdscategoriën boven de 16 jaar ondervraagd in de periode van 15 tot 22 november 2001.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie