Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verslag debat-avond over De Nieuwe Oorlog in Amersfoort

Datum nieuwsfeit: 29-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


---

Levendige discussie in Amersfoort

Persbericht


Amersfoort, 29 november 2001 - Ongeveer 60 belangstellenden uit Amersfoort en Leusden verzamelden zich op donderdagavond 29 november in de Johanneskerk aan de Westsingel voor een debat-avond over de Nieuwe Oorlog, dat wil zeggen over de terreuraanslagen van 11 september in New York en Washington en de Amerikaanse militaire acties in Afghanistan. Onder leiding van bibliotheekvoorzitter Ritske van der Veen gingen de aanwezigen in discussie met Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik, Groen- Linkskamerlid Ab Harrewijn, SP-fractiemedewerkster Krista van Velzen en hoogleraar ethiek Fred van Iersel.
In de discussie werden verschillende kanten van de huidige crisis belicht. Robert Soeterik hield naast een uiteenzetting over de oorzaken van het internationale terrorisme ook een hartstochtelijk pleidooi om in de discussie het dominante Westerse pespectief eens los te laten en zich te verplaatsen in het perspectief van de andere partij. Hij wees erop dat de huidige ontwikkelingen kunnen leiden tot meer gevoelens van vernedering in de islamitische wereld. Daarmee kan, aldus Soeterik, de kiem worden gelegd voor nieuwe aanslagen. Fred van Iersel legde de nadruk op de kwestie van de internationale veiligheid en verdedigde het standpunt dat de aanvallen op Afghanistan binnen de grenzen van het humanitair oorlogsrecht vallen. De aanvallen waren in zijn visie gerechtvaardigd met het oog op de bescherming tegen het terrorisme. Krista van Velzen bracht naar voren dat de mogelijkheden van niet-militaire conflictpreventie systematisch genegeerd worden. Er wordt, zo betoogde zij, al te snel gekozen voor militair ingrijpen, zonder na te denken over andere mogelijkheden. Van Velzen noemde Kosovo als een ander voorbeeld van deze manier van denken. Ab Harrewijn wees er tenslotte op dat het terrorisme van het Al-Kaida-netwerk al veel meer slachtoffers heeft gemaakt in de islamitische wereld dan in de Westerse wereld. Hij waarschuwde ervoor om de ogen te sluiten voor de religieuze factor in het terrorisme.
De aanwezigen in de zaal toonden zich zeer betrokken en gingen soms heftig met de sprekers in debat. Een aantal van hen vroeg ook dringend aandacht voor de opkomende vijandigheid tegenover moslims in de Nederlandse samenleving. Deze zorg bleek overigens door alle inleiders te worden gedeeld.
Voorafgaand aan de discussie-avond trotseerden zon 55 Amersfoorters de regen en de kilte om te demonstreren tegen de Nieuwe Oorlog. De stoet trok met spandoeken en fakkels door de binnenstad naar de Johanneskerk. De demonstratie en de discussie-avond trokken deelnemers van zowel autochtone als allochtone herkomst. Beide waren georganiseerd door het Platform tegen de Nieuwe Oorlog Amersfoort, dat enige weken geleden werd opgericht door Amersfoorters uit verschillende maatschappelijke- en migrantenorganisaties. De komende weken gaat het Platform handtekeningen verzamelen onder een manifest tegen de Nieuwe Oorlog dat te zijner tijd aan burgemeester en wethouders zal worden aangeboden.
Heleen Ransijn

>

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie