Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minister Herfkens belooft 300 miljoen gulden aan aids-fonds

Datum nieuwsfeit: 30-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken

30 november 2001

Minister Herfkens zegt 300 miljoen gulden toe voor Mondiaal AIDS-fonds

Nederland gaat een bedrag van 300 miljoen gulden (135 miljoen euro), gespreid over drie jaar, bijdragen aan het zogeheten Global Fund voor de bestrijding van HIV/aids, tuberculose en malaria. Minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking maakte dat vandaag bekend tijdens haar slotspeech op het Nationaal Congres over seksueel overdraagbare ziekten en HIV/aids in de Amsterdamse RAI aan de vooravond van Wereld AIDS dag (1 december).

Het Fonds, dat begin 2002 moet worden gelanceerd en waarover de besprekingen nog in volle gang zijn, komt voort uit de toezegging van de G-7 tijdens de Okinawa-top van juli 2000 om meer geld beschikbaar te stellen voor de bestrijding van aids, malaria en tuberculose. De grote rijke industrielanden, verenigd in de G-7, hebben inmiddels 1,3 miljard dollar voor dit doel toegezegd. Nu deze landen hun goede voornemens in concrete toezeggingen hebben vertaald en zij zelf ook bereid zijn hun deel van de kosten te dragen, is de aanvankelijk scepsis die hierover in Nederland bestond weggenomen. Ook is zeker gesteld dat ontwikkelingslanden en donoren evenredig vertegenwoordigd zijn in het bestuur van het toekomstige Fonds en dat activiteiten aansluiten op de prioriteiten van ontwikkelingslanden.

De Nederlandse bijdrage komt bovenop de steun aan reeds bestaande initiatieven en gaat niet ten koste van andere organisaties die op dit terrein activiteiten ontplooien. Zo draagt Nederland ook bij aan de programma's van het VN-Bevolkingsfonds (Unfpa), UNAids en het Internationale Aids Vaccin Initiatief (IAVI). Vorig jaar stelde Herfkens vijf miljoen gulden beschikbaar voor de start van de Nederlandse campagne Stop Aids Now. Daar legde zij vrijdag in de RAI nog eens twee miljoen gulden bij. Met meer dan 120 miljoen gulden in 2001 is Nederland een van de belangrijkste internationale donoren op het gebied van aids-bestrijding.

Noot voor de redacties (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie