Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Militairen verzekerd naar Afghanistan

Datum nieuwsfeit: 30-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Verbond van verzekeraars

Militairen verzekerd naar Afghanistan

Militairen die mogelijk worden uitgezonden naar Afghanistan, kunnen aanspraak maken op hun hypotheekverbonden levensverzekering. Dat heeft het Verbond vorige week afgesproken met het ministerie van Defensie. Het Verbond heeft zijn leden daarom geadviseerd in deze situatie geen uitsluitingsclausules toe te passen.

Verzekeraars kunnen bij hypotheekverbonden levensverzekeringen een molestclausule toepassen, waardoor ze niet hoeven uit te keren als verzekerden bij oorlogshandelingen om het leven komen. Om defensiepersoneel toch de mogelijkheid te bieden een aan een hypotheek gekoppelde levensverzekering af te sluiten, heeft het Verbond in 1993 een overeenkomst gesloten met het ministerie van Defensie. In deze overeenkomst is vastgelegd dat levensverzekeraars geen beroep zullen doen op de in de verzekeringsvoorwaarden opgenomen uitsluitingsgronden, indien een defensieambtenaar komt te overlijden op het moment dat hij is uitgezonden in het kader van een vredesmissie. In zon geval nemen Defensie en de betreffende verzekeraar ieder de helft van de schade voor hun rekening. De overeenkomst is feitelijk nog nooit ingeroepen, maar is voor het arbeidsvoorwaardenbeleid van Defensie van groot belang. Alleen de uitzendingen in het kader van peace keeping-operaties vallen echter onder de dekking van de overeenkomst; bij peace enforcing-operaties geldt de dekking dus niet.

Hoewel premier Kok uitdrukkelijk heeft gesteld dat militairen die mogelijk naar Afghanistan worden uitgezonden niet bij gevechtshandelingen zullen worden betrokken, is discutabel of een dergelijke actie onder de dekking van de overeenkomst valt. Om duidelijkheid te verschaffen hebben Defensie en het Verbond daarom afgesproken dat de huidige overeenkomst van kracht is, beperkt tot de inzet van schepen en verkenningsvliegtuigen.

Door het ontstaan van nieuwe soorten vredesmissies en de ontwikkelingen van de huizenprijzen, wordt momenteel gewerkt aan een geactualiseerde versie van de overeenkomst. Het Verbond verwacht nog dit jaar hierover overeenstemming te bereiken met Defensie.

Bondig, november 2001


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie